fbpx

Сачева: Преди 31 януари противоепидемичните мерки няма да бъдат разпуснати

Новини
реклама

Снимка профил ФБ

„Тази и следващата седмица ще се вземе решение. Това, че имаме два-три дни добри показатели, не трябва да ни радва. Трябва да завършим пълния цикъл до 31 януари, за да сме сигурни“, посочи още Сачева.

Виждате,че президентът започна консултации с особен вид политически субекти, включително и партии в процес на заличаване. Оценявам това като допълнителен ход в това да се нарушава доверието в процеса. Не можеш да започнеш консултации със съмнителни политически субекти. Някои от участниците дори не са регистрирани като партии. Президентът прави опит отново да промени датата, защото много бързо я каза. Опитва се да търси здравен консенсус.

Това заяви пред bTV социалният министър Деница Сачева. Повод за коментара й са консултациите, които държавният глава започна миналата седмица. Радев първо се срещна със здравните власти, а след това с представители на ЦИК и общините. През уикенда имаше разговори и с извънпарламентарните партии. Идеята е да се проведат консултации относно датата на вота, който тази година ще се проведе на фона на пандемия. Първоначално обявената дата на парламентарните избори бе 28 март, но все още решението не е окончателно.

„Не гледам на политиката с яд, раздразнение или друга емоция. Политиката е сериозна работа и към нея трябва да се подхожда внимателно. Радев трябва да е на висотата на отговорността, делегирана в тази позиция, както съветва и нас да сме отговорни. Нито една дата не ни притеснява. Бихме били първа политическа сила. Беше обявена датата 28 март. Имаше голямо обществено напрежение за предсрочни избори“, посочи още Сачева.

Основната позиция на управляващите е именно, че държавният глава Румен Радев в момента е дал на заден ход от първоначално обявеното си намерение парламентарните избори да се проведат на най-ранната възможна дата. Миналата седмица Десислава Атанасова от ГЕРБ дори загатна, че някой е „забранил“ на президента да коментира датата 28 март като възможна.

реклама

„Президентът трябваше да мисли за всички тези въпроси, преди да обяви датата 28 март. Сега трябва да поеме отговорност“, категорична беше Сачева.

Тя посочи, че оставащото време, в което сегашното Народно събрание ще работи, е напълно достатъчно, за да се приемат необходимите промени в Изборния кодекс, за да се осигури правото на вот на всички български граждани. Основното притеснение в момента е как ще гласуват хората, поставени под изолация и карантина, както и какво се случва с вота на българите в чужбина, ако в държавите има строги противоепидемични мерки.

Сачева отказа да отговори водят ли се в момента разговори между тях и техните коалиционни партньори в кабинета за съвместно явяване на изборите. Категоричен отговор нямаше и от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО.

Сачева бе категорична – преди 31 януари противоепидемичните мерки няма да бъдат разпуснати.

 

Социалният министър осъди ваксинацията на общински съветници в Сандански:

„Има ваксинационен план. Неслучайно са направени всички тези групи и на първо място трябва да се ваксинират лекари, възрастни хора, учители. Бих помислила на първо място за някой, който наистина има нужда от това. Мисля, че общинските съветници вече съжаляват, особено след това, което стана медийно известно. Смятам, че повече няма да има такива случаи след тази история“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дават по 500 английски лири на заразени, които спазват карантината

реклама Снимка pixabay Плащането на хората за самоизолация може да струва на правителството до 453 милиона британски лири на седмица, което е 12 пъти повече от стойността на сегашните схеми за финансова подкрепа, се казва още в документа. Кабинетът също така иска да овласти полицията да проследява нарушителите на карантината, …

Новини
Какво трябва да знаем при извозването на опасни товари?

реклама Почти навсякъде ние се намираме в близост до опасни отпадъци, понякога дори и без да подозираме. Много субстанции, вредни и токсични за природата, избухливи, запалими и други, могат да нанесат тежки материални щети, наранявания или натравяния, ако не се обезвреждат правилно. Това могат да са, например, офис техника, батерии, …

Новини
Лиляна Павлова: Очакват се до 800 милиона евро ново финансиране за малки и средни предприятия

реклама Снимка профил ФБ Това обяви вицепрезидентът на ЕИФ Лиляна Павлова в социалната мрежа. Министерството на икономиката на Република България и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) се договориха да засилят мерките, помагащи на малкия бизнес да овладее въздействието на кризата COVID-19, като използва приходи от инициативата JEREMIE, която беше съфинансирана от …