fbpx

Сачева: по 24 лв на ден получават работниците на засегнатите бизнеси

Новини
реклама

Снимка профил ФБ

Това са служители на учебни и образователни центрове, на заведенията, спортни зали и фитнеси, ако обаче бизнесът е затворен със заповед на здравните или местните власти заради коронакризата. Това предвижда новата мярка в помощ на служителите на затворени бизнеси, която пуска социалното министерство.

Приблизително 40 млн. лева ще отделим за бизнеси, които биха били засегнати от заповеди както на здравния министър, така и на кметове и областни управители – заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали, фитнеси. Ще имаме възможност да финансираме 80% от минималната работна заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души, посочи социалният министър Деница Сачева в интервю за бТВ. Сумата от 24 лв. е равно на двойното минимално дневно обезщетение при безработица, което е 12 лв.

Близо 1 милиард лева е дала държавата в подкрепа на бизнеса. 450 милиона са през икономическото министерство, 500 милиона – през социалното. Предвижда се през икономическото министерство да бъдат отпуснати още 150 милиона, а през социалното – още 200 милиона лева.

реклама

„До момента има подадени над 100 молби за помощи от родители на деца, чийто училища са под карантина. Ще има среща с образователния и здравния министър, и ако трябва ще се променят условията за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече хора. 73 млн. лева в бюджета за следващата година са отделени за целева помощ за родители“, посочи министърът.

Другото, което обмисляме, е да вдигнем подоходните критерии, така че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи и да има за колкото се може повече деца, обясни Деница Сачева.

По думите бюджетът за 2021 г. не е предизборен. „Той е следизборен, след изборите от 2017 г., тогава поехме ангажимент за увеличение на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лв., за 300 лв. минимална пенсия – просто изпълняваме това, което сме обещали“, отбеляза още Сачева. Становището на Министерството на труда и социалната политика винаги е било за универсални детски надбавки, отбеляза тя.

„Ако бягахме от отговорност, щяхме да сме подали оставка. В момента има нужда от действащ парламент, от приемане на актуализация на бюджета и бюджет за следващата година“, обясни министърът на труда и социалната политика.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …