fbpx

Сачева: От догодина средната пенсия скача на 488,97 лв

Новини
10
реклама

Снимка профил ФБ

Според бюджетът на ДОО за 2021 г. се очаква догодина средната пенсия да нарасне с 18,6%, като от 412,28 лв сега ще достигне 488, 97 лв.

За разликата от предишни години, се предвижда пенсиите да се увеличат още на 1 януари, а не както преди в средата на годината, обясни социалният министър Деница Сачева.
„Пенсиите са основен източник на доходи за голяма част от хората, като броят им се увеличава непрекъснато.

В ЕС ¼ от населението разчита на пенсия. Заради това пенсиите имат голямо значение за предотвратяване на бедността сред възрастните хората“, коментира тя, цитирана от www.dnes.bg.

реклама

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи с 20% и ще стане 300 лева, което води до ръст на останалите пенсии, които се определят като процент от нея – поради инвалидност, поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест.

С 20% скача и максималният размер на пенсията и таванът ще се увеличи от 1200 на 1440 лева. С 5% ще се осъвременят и пенсиите по Швейцарското правило.

„През тази година заради коронавируса като част от пакета на мерките на правителството пенсионерите получават допълнително по 50 лева на месец, като целта е да се осигури подкрепа на възрастните хора, които попадат в рисковата грипа. Това ще продължи и през първите три месеца на следващата година“, добави Сачева.

реклама
loading...

Защо и останалите пенсии не увеличавате с 20% а само минималната и максималната.Това правилно ли е .

i zashto tavana stava 1400 a minimalnata ya ima ia niama 300lv kak se jivee s tiya pari kato cenite skachat ne s dni a s chasove

А цените ще се замразят ли или ще почнат да хвърчат още преди вдигането на пенсиите!

Тарикатите ще започнат внос на черен хайвер пастет от гъши дроб и френско шампанско за да могат пенсионерите да си харчат новите пенсии

Влиятелният пенсионен фонд в Норвегия

През 1990 година, когато беше поставено началото на Държавния пенсионен фонд с 200 милиона евро, никой не можеше и да мечтае за такъв успех. През 2008 година, когато избухна световната финансова криза, фондът вече разполагаше с много повече пари – цели 200 милиарда евро. По онова време много държави по света се бореха с големи дългове, така че с изобилието от пари Норвегия се превърна във важен политически фактор. А Държавният пенсионен фонд можеше да си позволи лукса да инвестира своите натрупвания където пожелае. И започна да изтегля инвестициите си от акции за ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ, от тютюневи изделия и от производства, които вредят на природата или пък за които се използва детски труд.

Не е честно останалите пенсии да се вдигнат само с5% да се преизчислят всички пенсии и това да става от януари м от следващата година както и при другите а не пенсионерите да се девета дупка на кавала но това е България!

Би следвало всички пенсии да се вдигнат с процента на минималната пенсия.Иначе става така,че тези с ниските пенсии достигат пенсиите с по-голяма ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ.

10 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Подарете незабравима Коледа на семейството с кредитите с 15%отстъпка от MiniZaem.bg

реклама Децата ви вече са изпратили писмата си до дядо Коледа и очакват с нетърпение подаръците под елхата. Половинката очаква обещаната още в началото на годината приказна Коледа на красиво и спокойно място, заобиколена от всичките си любими хора. Вие искате да изпълните всички им желания, но с всеки изминал …

Новини
Мариела Нордел за Камен Чанев: Отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист!

реклама Снимка профил ФБ По повод кончината на известния наш оперен певец Камен Чанев, Мариела Нордел изля чувствата си в дълъг пост в социалната мрежа. Ето какво написа тя: Днес е най-тъжният ми ден, отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист! Преди 34 години, в …

Новини
Доц. Мангъров: Чувам, че в някои болници лекуват деца по безумен начин

реклама Кадър видео БНТ Нeнaвиждaм aдминиcтрaтивнaтa рaбoтa и никoгa нe cъм имaл жeлaниe дa ce зaнимaвaм c пoлитикa, тaкa чe и дa мe пoкaнят нe миcля, чe щe приeмa дa cтaнa пoлитик. Тoвa кaзa в интeрвю зa „Иcтoрии oт прeхoдa“ дoц. Aтaнac Мaнгърoв, зaпитaн дaли би ce включил в пoлитикaтa, …