fbpx

Сачева: Няма да има пълно отваряне на 21 декември. Нагласите са за поетапно

Новини
реклама

Кадър видео Нова ТВ

Тепърва предстои да се вземе решение дали да бъдат удължени мерките, това ще стане най-късно в четвъртък тази седмица. По думите на Сачева всичко зависи от здравните данни, но нагласата на повечето членове на кабинета е да има поетапно, но не и пълно отваряне след 21 декември. Това заяви социалният министър Деница Сачева в сутрешния блок на Нова телевизия в отговор на въпрос дали ще бъдат отпуснати мерките след 21 декември.

Нямаме повод да сме големи оптимисти. Имаме известно овладяване на смъртните случаи, но много са крехки тенденциите, за да можем да отпуснем мерките.

15 000 души от домовете за възрастни хора трябва да бъдат ваксинирани и 10 000 са служителите на социалните институции. За хората, които са с психични увреждания и деменция, поставянето на ваксината ще става доброволно и след съгласие на техните близки.

Деница Сачева ще се ваксинира срещу коронавируса, решението е взела след като се е запознала с фактите около ваксините. Първоначално е смятала да бъде по-внимателна, но сега вече е по-убедена, че трябва да се ваксинира. „Аз никога не съм била против ваксините и съм убедена в ползите от тях. Специално за тези ваксини исках да получа повече информация и след като я проучих, съм по-скоро склонна да го направя“, обясни Сачева.

реклама

Социалният министър отчете последните данни за безработицата: за месец ноември тя е 6.7%, средно като безработни се регистрират 1 800 души на ден. По-високи проценти на безработицата се очакват през декември. Регистрираните безработни към настоящия момент са 228 765 души, което е с около 8 000 повече в сравнение с началото на пандемията.

Почти 1 млн. души се възползва от мерките на социалното ведомство. Над 2 млн. пенсионери ползват добавки. За хотелите помощта от държавата е 80/20. 24 лева мога да получават служителите в неплатен отпуск заради пандемията, а 290 лева могат да получават работодателите, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период.

Мерките, които се отнасят до родителите, чиито деца са на дистанционно обучение, са разчетени за цялата следваща година. Мерките „60/40“ и „80/20“ са обезпечени финансово до март месец, но ще започне и поетапно обсъждане със социалните партньори за възможността тези мерки да бъдат удължени до края на месец юни 2021 г.. Дължимото за месец март ще бъде изплатено през април, увери Сачева.

Държавата няма как да поеме 100% от заплатата и пълните осигуровки, каквото е искането на ресторантьорите. Държавата няма как да компенсира всички загуби на икономиката по време на кризата, подчерта Деница Сачева.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алибегов: Протест ще има! Отваряме на 1-ви февруари с или без позволение

реклама Кадър видео БНТ Ние ще отворим на 1 февруари дневните заведения и протест пред Министерски съвет утре от 12:00 часа ще има Протест на заведенията, които членуват в двете организации Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, все пак ще има утре пред Министерски съвет. Това …

Новини
„Барселона“ има над 1 млрд. евро дългове

реклама Кадър видео Нова ТВ Футболният „Барселона“ е пред финансов колапс. Според медиите в Испания дълговете на каталунците надхвърлят 1 милиард евро, а над 700 милиона от тях трябва да бъдат върнати в краткосрочно бъдеще. До 30 юни тази година каталунците трябва да погасят 266 млн. евро. Сред тях са …

Новини
Контролата Лудогорец – Зенит пропада заради Ковид-19

реклама Снимка ludogorets.com Лудогорец ще играе срещу БАТЕ (Борисов) в последната си контрола на лагера в Белек. По програма двубоят на 4 февруари трябваше да е срещу Зенит, но поради проблеми в руския тим, свързани с COVID-19, се налага промяната. Зенит въобще няма да пристигне в Турция, а ще остане …