Сачева: Минималната заплата да стане 650 лв. от 1 януари 2021 г.

Новини
реклама

Снимка ФБ

Минималната заплата се увеличава от сегашните 610 на 650 лева от 1 януари 2021 г., а минималната часова ставка става 3.92 лева (при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица), предвижда проект на постановление, внесен от социалния министър Деница Сачева за обществено обсъждане. Новият размер на минимално месечно възнаграждение ще е в сила и за държавната администрация, и за дипломатическите длъжности, пише Офнюз.

В доклада до колегите си министри и премиера Сачева пише, че „липсата на актуализация на минималната заплата ще окаже негативно въздействие върху реалните доходи на работниците и върху способността на българския бизнес да моделира успешно моделите на управление в съответствие с икономическото развитие и перспектива“.

„Икономическото развитие през 2020 г. е силно засегнато от извънредните обстоятелства, свързани с управлението на рисковете от развитие на епидемиологичната ситуация от COVID-19 и защита здравето на населението. Именно заради това въведените компенсаторни инструменти и фундаментът на самото забавяне дават основания да се прогнозира бързо възстановяване“ – пише Сачева.

Според нея размерът на минималната заплата може да повлияе положително на конкурентоспособността и жизненото равнище. Тя се позовава на данни, според които средната заплата за страната нараства през последните две години, съответно с 10,5% през 2018 г. (1 146 лв.) и с 11,1% през 2019 г. (1 247 лв.). През първото тримесечие на 2020 г. тя нараства с 9,0% и достига 1 317 лв. По-голямо е увеличението за администрацията – с 10,6% (1 339 лв.), отколкото в частния сектор – 8,6% (1 311 лв.). През второто тримесечие на 2020 г. има забавяне. Средната заплата e 1 337 лв., а ръстът е с 6,1% спрямо същото тримесечие на 2019 г. Отново заплатите в държавната администрация са се увеличили повече, отколкото в частния сектор. При първите средната заплата е достигнала 1 370 лв. (годишен ръст от 6,9%), а при вторите – 1 326 (5,8%).

реклама

„Последните данни на НСИ за пазара на труда за 2019 г. доказват, че увеличенията на минималната работна заплата през последните три години не оказват негативно влияние върху заетостта и безработицата и коефициентът на безработица достигна 4,2%“, пише Сачева и се опира на данни от Агенцията по заетостта за периода 3.02.2020 г. – 04.10.2020 г., според които новорегистрираните безработни са 291 165, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са 186 839.

„Увеличението на минималната работна заплата с 6,6% – от 610 лв. на 650 лв., ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите, намаляване на неравенствата в разпределението на доходите, повишаване на потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, повишаване на тяхната мотивация и заинтересованост от запазване на работните места и намаляване на нелоялната конкуренция.

Съгласно Конвергентната програма 2020-2023 г. от април 2020 г. се очаква БВП през текущата година да спадне с 3,0% в реално изражение. Средният за годината спад на заетите се оценява на 2.1%, а нивото на безработица се очаква да се покачи с около 2 пр. п. спрямо 2019 г. до 6.2%. За 2021 г. е направено допускане, че възстановяването на икономическата активност в страната ще бъде свързано и с възстановяване в броя на заетите на нивото им от 2019 г.“, се казва още в доклада.

Общественото обсъждане на проекта продължава до 6 ноември, след което той ще бъде гласуван от Министерския съвет.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов и министрите Аврамова, Танева и Ананиев са под карантира

реклама снимка Фейсбук/Бойко Борисов реклама Премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Петя Аврамова, финансовият министър Кирил Ананиев и земеделският министър Десислава Танева – това са лицата, с които е контактувал зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Всички те са с наложена карантина, след като Нанков даде положителна проба за …

Новини
Затвор за Явор Бахаров

реклама Звездата Явор Бахаров влиза в затвора. Ефективна присъда за Явор Бахаров, шофирал лек автомобил след употреба на алкохол и наркотици в град Банско. След близо седемчасово съдебно заседание, Районен съд – Разлог призна за виновен Бахаров за извършени от него престъпления по чл. 343 б, ал. 1 от НК …

Новини
Здравният министър с нова заповед: Спират плановите операции. 10 % от леглата стават за Ковид

реклама Стопкадър БТВ Нова заповед издаде здравният министър Костадин Ангелов Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с …