fbpx

Сачева: Грижата за хората е водеща, ще предложим 24 лв на ден за принудително затворените бизнеси

Новини
1
реклама

Кадър БНТ

Вирусът не само не изчезна, а набира скорост. Много деца вече учат дистанционно и техните родители имат нужда от помощ. Не е популизъм отделянето на 73 млн. лв за детски добавки, а помощ за тях. Разработваме мерки за подпомагане на бизнеса.Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

,,Ние на първо място инвестираме в медицинския персонал. Досега 120 млн. са отделени за 1000 лева, които се дават за първа линия, а предстои да се отделят още 40 млн. Разбира се, трябва да се отпуснат още средства и за общопрактикуващите лекари“, коментира тя.

Тя посочи, че три са основните системи, върху които трябва да се акцентира в условията на пандемична криза и това са здравеопазването, образованието и социалната политика. Министър Сачева все пак уточни, че другите политики също няма да бъдат забравени, поради което определи бюджетът за догодина като „достатъчно балансиран“.
Да, има дефицит в бюджета, но той е малък в сравнение с останалите европейски държави. България е на второ място по бюджетен дефицит след Естония. Като цяло правим изключително разумни крачки и не може да се говори, че разхищаваме пари, обясни социалният министър.

реклама

,,Имаме готовност за всички бизнеси да предложим нова мярка, като например да се плаща на два пъти минималното обезщетение за безработица – тази мярка се разработва в момента, обсъжда се с ЕК и социалните партньори“, каза министър Сачева и допълни, че безработицата за октомври е 7,2 процента.

По отношение на личните асистенти тя напомни, че за тях са отделени 214 млн., а за миналата година средствата са възлизали на 92 млн. лева.

В промените в Закона за личните асистенти Деница Сачева отбеляза, че вече с лични асистенти ще могат да се ползват и самотно живеещи възрастни хора, а заплащането на самите асистенти е увеличено от 730 на 930 лева, като те ще продължат да работят на трудови договори, за да запазят трудовите си права.

На въпрос дали е правилно решението на правителството да не подава оставка социалният министър посочи, че за ГЕРБ не е било водещо партийните щети, които ще понесе партията заради отказа си да подаде оставка, колкото грижата и отговорността, която имат пред хората.

реклама
loading...

ГОСПОЖА САЧЕВА, ЗНАЕ ЛИ КОЛКО СА С ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ? ЗАЩО ДРУГИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ, А НА ИНВАЛИДИТЕ НЕ
.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Подарете незабравима Коледа на семейството с кредитите с 15%отстъпка от MiniZaem.bg

реклама Децата ви вече са изпратили писмата си до дядо Коледа и очакват с нетърпение подаръците под елхата. Половинката очаква обещаната още в началото на годината приказна Коледа на красиво и спокойно място, заобиколена от всичките си любими хора. Вие искате да изпълните всички им желания, но с всеки изминал …

Новини
Мариела Нордел за Камен Чанев: Отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист!

реклама Снимка профил ФБ По повод кончината на известния наш оперен певец Камен Чанев, Мариела Нордел изля чувствата си в дълъг пост в социалната мрежа. Ето какво написа тя: Днес е най-тъжният ми ден, отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист! Преди 34 години, в …

Новини
Доц. Мангъров: Чувам, че в някои болници лекуват деца по безумен начин

реклама Кадър видео БНТ Нeнaвиждaм aдминиcтрaтивнaтa рaбoтa и никoгa нe cъм имaл жeлaниe дa ce зaнимaвaм c пoлитикa, тaкa чe и дa мe пoкaнят нe миcля, чe щe приeмa дa cтaнa пoлитик. Тoвa кaзa в интeрвю зa „Иcтoрии oт прeхoдa“ дoц. Aтaнac Мaнгърoв, зaпитaн дaли би ce включил в пoлитикaтa, …