fbpx

Сачева: Готвим се за победа на изборите, справяме се с компенсациите за бизнеса

Новини
реклама

Кадър видео БНТ

Нашият акцент в момента е да овладеем кризата. За изборите е твърде рано да говорим, заяви Сачева.

Ние се готвим за победа на изборите и да приемем решението на народа такова, каквото е. Разчитаме на добър резултат и на това, че ще получим мандат на управление. Това заяви в студиото на „Панорама“ по БНТ социалният министър Деница Сачева. На въпроса с кого би се коалирала партия ГЕРБ, тя заяви, че е рано това да се коментира, но със сигурност, винаги са успявали да намерят добрите баланси за политиките на управление.

 

Фокусираме нашите усилия да овладеем здравната система, ваксинацията, да имаме социално-икономически мерки и да действаме.

ПЛАНЪТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ

Вече трета седмица ние сме на 16-то място по смъртност в Европа, посочи Сачева. В момента нямаме неоползотворени ваксини и предприехме разумен и балансиран подход, допълни министърът.

Да, ваксините не стигат, но в следващите седмици очакваме доставка на стотици хиляди дози и дори сме готови да започнем четвърта фаза.

МЕРКИТЕ ЗА БИЗНЕСА

Много малко бизнеси са затворени, имаме либерални мерки и непрекъснато разширяваме обхвата, подчерта Сачева. Каквато и да било компенсация не може да компенсира реалния подход, но ние имаме симетрия между цели ресурси – най-ниски данъци и най-ниска преразпределителна роля на държавата.

Над 2 млрд. сме дали до момента на сектори като туризъм и транспорт, които са най-засегнати от кризата, обясни Сачева. По думите й, икономическите мерки ще продължат до края на септември, ако е необходимо, някои от тях биха продължили и до края на пандемията.

КАКВО ПРЕДСТОИ

Министър Сачева обясни, че таванът по мярката за затворени бизнеси ще се повиши на 300 000, а до момента държавата е подпомогнала с финансови средства над 25 000 компании.

Друга промяна, която беше приета днес в парламента, е неплатеният отпуск от 90 календарни дни заради пандемията, да бъде признаван за трудов стаж.

230 000 души са безработни в момента, със сигурност има хора, които не са регистрирани в бюрата по труда, но нямаме данни за срив, посочи категорично министърът.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Ботев: Около септември ще успеем да контролираме заболяването от коронавирус

реклама Кадър видео БНТ Дотогава ще се постигне някакъв групов имунен отговор. Това ще се случи благодарение на ваксините. Това прогнозира известният хематолог и консултант на Националната пациентска организация д-р Чавдар Ботев по БНТ. Според него, все пак трябва да имаме едно наум за ваксините, защото са направени за година, …

Новини
80% спад на емигрантските пари към България

реклама Снимка вихрогон.бг Затварянето на икономиките в цяла Европа се отрази логично и на парите, които работниците зад граница изпращаха на близки и роднини в България. „Пандемията промени потоците от пари рязко с около 80%. Ако отчетем парите в кеш и тези под 2500 евро, защото БНБ не ги отчита, …

Новини
Илиан Илиев: Не трябваше да загубим. Имаше чиста дузпа за нас

реклама Снимка: Chernomorepfc.bg Старши треньорът на Черно море Илиан Илиев не остана особено доволен от загубата от Арда с 0:1. Илиев смята, че неговият отбор е изиграл добър мач, като също така е бил ощетен и с неотсъждане на „чиста дузпа”. Според опитния специалист такива ситуации решават мачовете у нас. …