fbpx

Сачева: 24-те лева са само за работещите на 8 часа, на другите сумата се намалява наполовина

Новини
реклама

Кадър видео Нова ТВ

Работодателите могат да кандидатстват още от понеделник, но помощи ще бъдат изплатени първо на бизнесите, които бяха затворени първи – нощните барове и заведения.

Работниците в затворени бизнеси трябва да подадат заявление до работодателя, за да получат директна помощ от 24 лева на ден за времето, в което не работят. След това работодателят подава списъка към институциите. Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред Нова тв.

За останалите помощта ще се дава по-късно.

Ако работодателят е немарлив и не подаде списъка, служителят може да подаде жалба, но не и сам да кандидатства.

Един работодател може да комбинира различни мерки – освен за затворен бизнес, да кандидатства и по мярката 60 на 40.

За работещите на граждански договор и самоосигуряващите се важи само мярката за отглеждане на деца – до 610 лв., заради затварянето на училищата. За нея могат да кандидатстват и безработни.

24-те лева са само за работещите на трудов договор на 8-часов работен ден. За работа на 4 часа сумата се намалява наполовина.

Всеки, който има конкретни въпроси, да се обади на телефона за граждани в социалното министерство или в бюрата по труда, посъветва Счева.

реклама

На въпрос дали държавата е готова да изплаща 80% от оборота на заведенията на базата на данните за миналата година, Сачева препрати към икономическото министерство. По думите й, 80% от оборота е много голяма сума, но между 15 и 20% е по-реалистично.

Относно предложението на бизнеса за разсрочване на данъци и осигуровки – Сачева каза, че осигуровките вече са разсрочени с мярката 60 на 40. Но мнението й било да се платят задълженията до 1 юли, за да не се натрупват. За разсрочване на кредити – според министъра това вече било направено и допълнително разсрочване би затруднило банковата система.

По думите на Счева – мярката „Заетост за теб“, която позволява наемане на безработен срещу заплащането от държавата на минималната заплата – тя била подходяща за туристическия сектор.

Социалният министър увери, че ако има нова вълна на коронавирус и се наложи ново затваряне, пари ще се намерят, може дори пак да се прибегне до заем.

Тя каза, че решението за триседмичната карантина било взето трудно заради засегнатите страни – това ще доведе до натиска върху здравната система, но много хора остават без поминък.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Лиляна Павлова: Очакват се до 800 милиона евро ново финансиране за малки и средни предприятия

реклама Снимка профил ФБ Това обяви вицепрезидентът на ЕИФ Лиляна Павлова в социалната мрежа. Министерството на икономиката на Република България и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) се договориха да засилят мерките, помагащи на малкия бизнес да овладее въздействието на кризата COVID-19, като използва приходи от инициативата JEREMIE, която беше съфинансирана от …

Новини
Столчета за кола със защита от ново поколение

реклама Първите столчета, предназначени за возене на деца в автомобил, се появяват през 30-те години в Съединените американски щати. Тяхната роля е била основно да издигнат детето на достатъчно голяма височина, за да може шофьорът да го вижда от седалката си, а за спътника му да е удобно да обслужва …

Новини
Италиански специалитети, които трябва да опитате

реклама Може би си мислите, че като си поръчвате редовно пица и си готвите спагети вкъщи, знаете всичко за италианската кухня. Това не само е под съмнение, но е направо невъзможно. Кулинарната традиция на Ботуша е необятен космос от звездни рецепти и божествени вкусове и аромати. Освен това винаги съществуват …