fbpx

С 200 лв вдигат възнагражденията за личен асистент от догодина

Новини
4
реклама

Кадър видео Нова ТВ

На брифинг днес социалният министър Деница Сачева съобщи, че от следващата година заплатите на асистенти на хора с увреждания ще увеличат, за което ще бъдат отпуснати над 214 млн. лева за около 36 000 асистенти. По закона за социалните услуги са заложени още 85 млн. лева за същата услуга. Те ще продължат да работят на трудови договори, което ще запази трудовите им права, а от догодина във връзка с увеличение на минималната заплата, за 8 часа един асистент ще получава по 930 лева, вместо сегашните 730 лева.

Програмата за патронажната грижа също ще бъде удължена, като тя се отнася не само до самотно живеещи хора, но и инвалиди и карантинирани.

реклама

„Запазваме всичко, което съществува до момента, но разширяваме обхвата. Няма механизъм по който да бъдат финансиране 670 000 лични асистенти, не всеки който има увреждане се нуждае от личен асистент“, каза още тя.

Общественото обсъждане е в рамките на 14-дневен срок след като бъде качено на сайта на министерството, след което трябва да влезе в зала и да се приеме. В сила би трябвало да е от 1 януари 2021 година.

„Хората, които получават лична помощ до момента и занапред ще могат да получават такава. Всички деца и възрастни с ТЕЛК с определена чужда помощ, които досега не са подали заявления за това биха могли да го направят както в рамките на следващите месеци, така и след 1- ви януари 2021”, каза още тя.

реклама
loading...

Как е възможно един асистент без мед.образование да взема колкото мед.сестра с образование,с отговорности и натовареност.Да не говорим и за ковид.

А ПЕНСИЙТЕ Г-ЖО МИНИСТЪР КАКВО СТАВА СТЯХ?
ЗА 42г. трудов стаж и осигуровки сега живея с 325лв. Пенсия. Това нормално ли е ?
Под екзистенц минимума съм не само аз .слави

Стига стая вече че не мога да я гледам Всеки ден простотии ръси Нека каже какво ще прави с пенсиите. Които се вдигат само с 5 %Това не са малко хора които са плащали съвестно осигуровки А сега много им здраве Сега ще убеждавам децата си да се осигуряват на минимална заплата Защо да плащат за търтеи които чакат на готово и за малоумници като тази Кака

Жизненият минимум е 369 лв а минималната пенсия 300 лв А КАЖИ СЕГА.?????

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Търси се спешно плазма във Варна за баща на две малки деца. Вече изгуби брат си и майка си

реклама „Моля – помогнете на адв. Пламен Велчев да опази втория си син! Не може да съществува толкова мъка ! Познавам и двамата му синове – единият, Герман – на 30 г загуби битката с вируса. Майка му Роси – също! Търси се рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19, за Сава …

Новини
Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна до края на годината

реклама Снимка профил туитър Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. По-рано през деня обаче „Файненшъл таймс“ цитира свои …

Новини
С Ковид почина директорът на начално училище в Омуртаг

реклама Снимка pixabay Още един преподавател и директор на училище мина в статистиката на жертвите на коронавируса. Директорът на Второ начално училище “Васил Левски” в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID – 19 Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка …