fbpx

Русия отговори на действията на Гешев, Лавров поиска ЕС да се погрижи ситуацията в България

Новини
външна реклама

кадри: БСТВ, Нова телевизия

Русия реагира на днешното изявление на главния прокурор Иван Гешев, че се разследва руска следа в няколко взрива у нас. „Времевата рамка от 2011 до 2020 г., в която България обвинява руски граждани за организиране на четири експлозии в страната, създава усещането, че София е решила да изпревари Прага в своите обвинения“, обяви руският външен министър Сергей Лавров.

Той отбеляза, че българската страна не е информирала руското посолство за разследването на експлозиите, в които са заподозрени руснаците, съобщи руската дипломатическа мисия пред кореспондента на ТАСС в София.

външна реклама

По-рано в сряда говорителката на главния прокурор на България, Сийка Милева, заяви, че прокуратурата подозира шестима руснаци в организирането на четири експлозии в оръжейни заводи в страната между 2011 и 2020 г., където се съхраняват продукти, принадлежащи на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, съобщава ТАСС.

„Мога да допусна, че Европейският съюз трябва да се погрижи за ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуация, която е свързана с това, че някои частни предприемачи участват в търговията с оръжие, съхранението на оръжия, боеприпаси. Европейският съюз въпреки това трябва да отговори на въпроса, който зададохме, и който се заключава в това да каква степен Европейският съюз контролира изпълнението от своите членове на задълженията по различни документи в областта на търговията с оръжие“, каза Лавров, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Руският външен министър отбеляза, че времевата рамка от 2011 до 2020 г., в която България обвинява руски граждани за организиране на четири експлозии в страната, създава усещането, че София е решила да изпревари Прага в своите обвинения.

„Едва сега, след като Чехия осъзна събитията от 2014 г., българската страна реши да надмине чехите и да разгледа много по-дълбоко в историческа ретроспектива какво се е случило, но по някаква причина не са го направили публично достояние „, каза министърът.

Българската страна не е информирала руското посолство за разследването на експлозиите, за които са заподозрени руснаците, съобщи руската дипломатическа мисия пред кореспондента на ТАСС в София. „За допълнителна информация във връзка с разследването на това престъпление българските правоприлагащи органи не са подали молба до руската страна и не са информирали за хода на разследването“, заяви руското посолство.

Според версията на българската прокуратура покушението срещу Гебрев е извършено между 28 април и 4 май 2015 г., а експлозиите в оръжейните складове са станали през ноември 2011 г., две през 2015 г. и едно през 2020 г., добавя ТАСС.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кметът на Русе: Днес ни разтърси огромна трагедия. Болката в мен е голяма

външна реклама Снимка профил ФБ Днес ни разтърси огромна трагедия. Две млади русенски сърца спряха да бият в тежка катастрофа на булевард “България” преди изхода на Русе. Изразявам дълбоките си съболезнования на скърбящите им близки! Болката в мен е голяма. Това написа градоначалникът на Русе Пенчо Милков в профила си …

Новини
Мая Манолова: Планини от токсичен фосфогипс се издигат край Девня

външна реклама Снимка профил ФБ „Изправи се.БГ получихме сигнал за планини от токсичен фосфогипс и отделяне на флуор от торовия завод край Девня, написа Мая Манолова в социалната мрежа: Целият регион около завода до пристанище Варна Запад е покрит с такъв сивкав прах, който видно от снимките е съхраняван напълно …

Новини
Рокади в „Има такъв народ“

външна реклама Снимка профил ФБ Двама лидери на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ в Кюстендилско бяха свалени от постовете си след спешно заседание на областното ръководство, на което присъстваха представители на националното ръководство, информира struma.bg. След като областният координатор о.з. подполковник Огнян Иванов беше освободен от поста и …