fbpx

Росен Петров по БНТ: България е била империя 5 века преди Русия

Блиц Новини

кадри БНТ

Българската история е сложна и драматична, в нея триумфът върви ръка за ръка с трагедията, това каза в предаването на Георги Любенов по БНТ водещият на “Операция “История” по България он Еър Росен Петров. Бившият депутат и главен сценарист на Слави Трифонов припомни някои интересни факти от българската история, които забравяме или тълкуваме погрешно.

Не трябва да забравяме, че България е била империя. Хайде, казвали са, че Симеон Велики е узурпатор, че сам се е нарекъл владетел на българи и ромеи. Но сина му Петър? Той се жени за Ирина Лакапина и така императорската кръв влиза в линията на династията. Кой друг може да се нарече император? Това обясни Росен Петров и допълни, че такава връзка имат и владетелите на Русия, но тя се случва 5 века по-късно.

Той заяви на тези, които страдат, че не са родени в Париж, а в България, че територията на Тракия е първата, която римляните са нарекли като своя провинция Европа. Така първо се появява името, което после носи целия континент. Първият управител на провинцията е роден в древния римски град, който сега е Стара Загора.

“Не казвам, че са български, просто това е на земята, която сега е България”, подчерта Росен Петров. Той препоръча това да се припомнят тези факти на европейските лидери, които идват у нас.

„Два пъти сме подкрепяли Австрия в световните войни, та да ни спират сега за Шенген“, припомни също Росен Петров.

Той обаче не одобрява и крайния патриотизъм. Левски и Ботев на прасеца не е патриотизъм, по-добре прочети нещо за тях, каза водещият на историческо предаване. Росен Петров разказа и смешна случка от Истанбул, когато друг българин на екскурзия го тупнал по рамото и въздъхнал: “Ех, Роска, като си помисля, че всичко това е било наше…”

Блиц Новини
Ники Кънчев си намери майстора в „Стани Богат“

Кадри: бТВ Ники Кънчев е известен с хапливия си език и с това, че често поставя гостите си в неудобни ситуации, но ето че тази вечер и той си намери майстора. Водещият на „Стани Богат“ бе поставен на място от лекар, и то в момент, в който ни най-малко го …

Блиц Новини
Алекс Сърчаджиева съжали пред Деси Стоянова, че изтървала Сашо Кадиев

кадри bTV Сашо Кадиев само за малко отсъства от ефира на bTV след спирането на хитовото предаване „Кой да знае?“. Той се завръща в новото семейно шоу „Аз обичам България“, но този път като капитан на отбор. Часове преди излъчването на първия епизод на играта, две телевизионни водещи – Деси …

Блиц Новини
Конспирация по БТВ: „Ергенът“ клати държавата

кадри bTV Водещите на „Тази сутрин“ Златимир Йочев и Мария Цънцарова лансираха в ефир конспиративна теория за връзката на риалитито „Ергенът“ със ситуацията в държавата. „Когато започне „Ергенът“ или навлезе в по-решителна фаза, в България стават политически сътресения“, така обобщи наблюденията си сутрешното дуо. „Я меморандуми, я арести…“, това коментира …

error: Content is protected !!