„Росатом” с поръчка за модернизация на апаратурата за контрол в АЕЦ „Козлодуй”

Електроенергийното подразделение на руската компания „Росатом” – АО „Русатом Сервис” и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха договор за модернизация на апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП) за Пети и Шести енергоблок на българската атомна електроцентрала след проведен открит търг, обявен през септември 2019 г, пише Инвестор.
АКНП играе решаваща роля за безопасността на централата и е предназначена за работа в системата за управление и защита (СУЗ) на водно-водния енергиен реактор (ВВР).

Модернизацията на оборудването е важен процес, затова при подготовката на работната и техническа документация ще участват главният конструктор на реакторните инсталации на АЕЦ „Козлодуй“ – „ОКБ ГИДРОПРЕСС“ и научният ръководител на проекта – изследователският център „Курчатовски институт“.

Производител на основното оборудване ще бъде руската компания „СНИИП – Систематом”, която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти.

Сред проектите, реализирани от „Русатом Сервис” за АЕЦ „Козлодуй“, е и удължаването на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 8 август: Очаква Ви не лек ден Лъвове, Рибите ще действат спонтанно

Снимка pixabay lamqta.com Овен Отделете внимание на професията, кариерата и на силните на целия свят. Ако наскоро сте стъпили в сериозен конфликт с шефа или колега, ще се появи неочаквана възможност да се възползвате от получени някога оригинални знания, или от нечие покровителство или защита. Нараства вероятността за успех в …

Новини
10
Борисов: Хора в ГЕРБ ще се запалят, ако подам оставка

Лаконичен коментар направи лидерът на „Има такава държава“ и Слави Трифонов за акцията на МВР по премахване на блокадите, предаде dunavmost.com. Коментарът му дойде малко след новината, че палатковите лагери са вдигнати. „Ами, добре. В крайна сметка човек винаги стига до това да вземе решение и да направи избор. В случая – протестиращите или милицията. Аз моя избор …

Новини
Петима влизат в битка за лидер на БСП, Нинова с най-много номинации

Изображение Гугъл Мапс Петима кандидати отговарят на изискванията за председател на БСП, настоящият лидер Корнелия Нинова е получила най-много номинации. „До 5 август получихме решенията от всички проведени конференция на общински и районни структури в цялата страна. От тези конференции бяха предложени 55 кандидати за председател на БСП. Най-много номинации …