fbpx

Родопчанка на Слънчев бряг: Работя по 13 часа на ден за 800 лева заплата

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Как стоят нещата с работната ръка по морето знаем от години. Отсъствието на туристи усложнява ситуацията с работната ръка. Лошото и дъждовно време допълнително усложнява ситуацията. Доста собственици на малки обекти като магазини, баничарници и кафенета не смеят все още да отворят. Чудят се какво да правят, защото отваряне на обект изисква доста средства и разбира се, персонал. Такъв обаче много трудно се намира.

Хората изискват

външна реклама

„Хората имат изисквания, освен по-голямата заплата, искат и по два почивни дни, което е невъзможно да бъде осигурено, защото ден година храни. Освен това младите не търсят работа и се налага, ако изобщо се намерят, да бъдат наети по-възрастни. Заради осигуряването на почивни дни трябва да назнача още един човек, което хем ми идва по-скъпо, хем няма да мога да го намеря“, споделя собственик на магазин.

100 лева оборот

„Отворих заведението си и към момента оборотът ми е средно по 100 лв., и то от кафета. Отварям в 7,30 ч. и затварям в 23.30 ч. Само един човек съм назначил, другият съм аз. Миналото лято пак така процедирах – аз и още един човек. Чакаме руснаците, дано да дойдат. Те са най-добрите туристи. Надявам се през юли и август да имаме вече работа и хората да изберат нашето море“, коментира ситуацията с летния сезон собственик на заведение в Слънчев бряг.

„Хората не са глупави вече. Работили са в чужбина или си разменят информация. Там за час вземаш по 8-10 евро, а тук в магазин лятото блъскаш по 13 часа без почивен ден за 800 – 1000 лв. Който иска – да им работи на нашите пишман бизнесмени, които експлоатират хората за без пари“, споделя жена от Родопите, която категорично отказва да работи по нашите курорти, пише 24Родопи.

Действително положението със заплатите по морето не е розово

Камериерки работят по 8-10 часа за минимална заплата. Иначе средно взимат по 1000 лв. В заведение един работник е сервитьор, барман и готвач за 1000-1100 лв., без в тази сума да влиза бакшишът. Родопчани, работили по морето, коментират, че и този сезон заплатите ще са по-малки за сметка на часовете работа. Хора, които се трудят от години при едни и същи работодатели, отбелязват, че и това лято персоналът е драстично намален. Ако в магазин са работили по двама души и са се сменяли, сега работи един човек за повече часове и по-малка заплата.

Почивен ден няма

„В заведение в Поморие работя от години. Преди бяхме трима – готвачка, сервитьорка и барманка. Бяхме и на смени. Тази години само аз ще изпълнявам трите длъжности, като активно работи с мен и собственикът. Компенсира смените, като дава почивки по три часа следобед. Почивен ден няма. Заплата за месец е 800 лв. Собственикът казва, че ми остава и бакшиш, с което намеква, че много вземам. Бакшишът е между 10 и 20 лв. на ден, наистина е добре. Нямах друг избор, безработна съм и това беше шанс за мен“, коментира гурбетчийка по морето.

Собствениците осигуряват безплатна квартира и храна, което си е бонус за работещите, споделят родопчани по Черноморието. На всички е ясно оправданието на собствениците на заведения и хотели за ниските заплати – пандемията с коронавирус.

А иначе по морето, поне на този етап, изобщо няма усещане за коронавирус. Много рядко някой се движи с маска или пък влиза в магазин с предпазно средство. Никой не говори и за предстоящите избори. Единствената тема е ще дойдат ли руски туристи и български, какъв сезон се очертава и откъде да се намери персонал за много работа и малко пари. Някои дори гледат към небето с надежда да дойдат самолети, които да докарат руснаци.

Типично по български си мечтаят да е като миналото лято, което напомняше обстановката по морето преди 10 ноември 1989 г. Хотелите и заведенията пращяха буквално от хора. Оказа, че и българинът е по-добър клиент и турист от нискобюджетни туристи от някои страни, които пълниха преди пандемията родните ни курорти.

Миналото лято българинът спаси сезона, сега предстои да видим кой ще го спасява, пише „24Родопи“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Пламен Николов към Беновска: Много харесах снимката ви с плавниците

външна реклама Кадър Нова и Беновска, ФБ Интересно предложение направи Пламен Николова на Беновска. Пламен Николов се здрависа с Илиана Беновска в кулоарите на Народното събрание и каза, че много е харесал снимката, на която Беновска е с негови плавници. външна реклама След което я попита плува ли. Беновска му …

Новини
САЩ маха визите за Хърватия

външна реклама Снимка pixabay В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените американски визи за хърватски граждани през 2020 г. е спаднал под три на сто, което е предусловие за премахване на американските визи. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е поканил Хърватия да се присъедини …

Новини
Борисов: Изроди! Кръстник на всичко това е Румен Радев

външна реклама Кадър видео ФБ „Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма. Кръстникът на всичко това е Румен Радев. Правят ми се за успешни за два месеца. Нула са свършили. Как децата на Янев и Манолова бяха назначени, когато бях премиер. Защо не ги остъргахме? Нашата добрина …