fbpx

Родолюбци издигнаха 8-метров кръст за спасение от бедите, мястото е легендарно

Новини
1
реклама

8-метров кръст пази от днес Цалапица от беди. Той е издигнат вчера на върха на могилата Чернота, която пази жива легендата за Спас – Спасителят на Цалапица. Според преданието по време на турското робство селото е било често нападано и разграбвано, тъй като било разположено на важен за онова време кръстопът, пише в публикация в групата „За доброто на Община Родопи “ във Фейсбук.

реклама

По онова време Цалапица била оградена с канали от всички страни, а на върха на могилата имало наблюдателница. Когато наближавали турски войски, наблюдателят биел камбана от върха на хълма и селяните се скривали в рова. Но с времето разбойниците разбрали, че хората са предварително подготвени. Намерили наблюдателницата и устроили засада.

При поредното нападение момчето успяло да извести съселяните си, било камбата и побягнало. То се казвало Спас. Малко преди да стигне и прескочи рова обаче Спас бил уловен, убит и провесен с краката нагоре.

На лобното му място е построен параклис на името на Свети Спас. Параклисът все още съществува и се намира в частен имот на ул. „ Дунав”.

„Възнамеряваме при подходящи условия през 2021 г. на Спасовден да организираме възстановка на събитието. Ще раздадем и курбан за здраве”, разказа кметът на селото Ивайло Данаилов. Историята на Цалапица не бива да бъде пренебрегвана, коментират от екипа на Данаилов. Кръстът е дарение от Йордан Гълъбов, а изработката е на местна фирма.

 

реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Сачева: Ще решаваме за поетапно отваряне на всеки две седмици

реклама Кадър видео Нова ТВ „Има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би от средата на месец февруари – за ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко” „Възможно е стъпково отваряне на нещо ново …

Новини
Доц. Ангел Кунчев: За всички, получили първа доза има и втора

реклама Кадър видео БТВ Кунчев увери, че ще има втора доза за всички, които са получили първата. Той подчерта, че не застъпват идеята на Великобритания да бъдат обхванати колкото се може повече хора, но само с една доза от ваксината. Получаваме по-малка пратка на ваксините на Pfizer заради реконструкция в …

Новини
Германски учени твърдят, че са намерили слабото място на вируса

реклама Кадър видео Нова ТВ Германски учени твърдят, че са намерили слабото място на COVID-19. С помощта на компютърен модел те са установили как могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. За целта, според тях, е необходимо определен ензим в организма да бъде деактивиран.   Ставаме ли свидетели …