fbpx

Рязко скача възрастовата граница за набиране на военни, до 40 години

външна реклама

 

Досега войниците и матросите можеха да бъдат приети на служба, ако не са по-възрастни от 28 години, а с промени в Закона за отбраната депутатите решиха, че вече максималната възраст за приемане на военна служба ще стане 40 години за всички категории военнослужещи, пише www.dnes.bg.

Целта на поправките в Закона, внесени от правителството и приети от законотворците на първо четене е, да се преодолее некомплекта на длъжностите за военнослужещи, както и да се създадат по-добри условия за развитие на старшите офицерите, заемащи академични длъжности.Депутатите решиха още, че се увеличава с три години пределната възраст за служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и не са упражнили правото си на пенсия – с пет години.

Дава се и възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, които са се пенсионирали, но са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред.

външна реклама

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност за срок една година.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че МО прилага 25 мерки, в резултат на които тенденцията на отлив от армията е намалена.

Според него вдигането на възрастта на 40 години не е проблем, стига кандидатите да могат да покрият тестовете за физическа подготовка.

Според него основният проблем е с набирането на войници, а не със по-висшия състав.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …