fbpx

Рекорден брой секции в чужбина за изборите

Новини
външна реклама

Кадър видео БНТ

По данни на външното ни министерство разкритите секции в чужбина са с 69% повече от тези за изборите за Народно събрание на 4 април. Тогава секциите бяха 464. За сравнение на парламентарните избори през 2017г. и 2014г. бяха разкрити съответно 371 и 426 изборни секции.

784 секции в 68 държави са открити за вота на 11 юли. Така изглеждат предстоящите избори, броят на секциите в чужбина този път е безпрецедентен, на някои места по света сънародниците ни ще имат възможността да гласуват за първи път, съобщава БНТ.

външна реклама

 

На предстоящите избори на 11 юли 110 от разкритите зад граница секции се намират на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, а 674 секции ще бъдат открити извън тях.

8 избирателни секции ще бъдат разкрити в държави, в които България няма дипломатически и консулски представителства – Исландия и Доминиканската република с по 1 секция, Люксембург, Малта и Нова Зеландия – по 2 секции.

Марияна живее в град Транеберг, разположен на Датски остров. Тя е доброволка в организацията на изборите там, в града за първи път са разкрити секции за изборите.

Българите зад граница ще могат за първи път да дадат своя глас в Доминиканската република и на някои гръцки острови – Тасос, Лимнос, Лефкада и в гръцкото курортното селище Неа Перамос. В Албания и Япония пък за първи път ще бъдат открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства.

Във Великобритания и Северна Ирландия разкритите секции са 135, увеличението спрямо предишните избори 286%. Помним, че на изборите през април опашките пред секцията в Лондон не бяха никак малки, много хора дори не успяха да гласуват и като цяло сънародниците ни там се сблъскаха с редица проблеми. Поради тази причина потърсихме отговор на въпроса на какъв етап е подготовката на изборите там към този момент.

Броят на секциите в Европа бележи абсолютен рекорд на предстоящите избори – 483 секции в 22 държави. Проучихме и каква е организацията на изборите във Виена.

В Германия разкритите секции са 117 или със 70% повече спрямо изборите през април. В Турция – 112 секции, 220% увеличение спрямо април 2021г. В САЩ – 58 секции (66% увеличение спрямо април 2021 г.) В Испания – 67 секции (26% увеличение спрямо април 2021 г.) В Гърция – 32 секции (60% увеличение спрямо април 2021 г.).

В Азия, Австралия и Океания сънародниците ни ще могат да гласуват в общо 7 държави в 16 секции. В Близкия изток и Африка са разкрити 16 секции в 13 държави, в Северна и Южна Америка – 80 секции в 7 държави.

Предварително подадените заявления от българите зад граница този път са 71 170. Това е с близо 17 000 по-малко от изборите преди 3 месеца, това разбира се, не означава задължително, че по-малко българи ще гласуват, тъй като знаем, че заявленията не са задължителни и българите зад граница ще могат да упражнят правото си на глас и без да са подали такова заявление.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ДБ и ИБНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

външна реклама Кадър видео ФБ Бъдещото управление трябва да се следва посоката и стандарта, който зададоха някои от министрите в служебното правителство. Това обявиха от „Да, България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ след общи консултации, посветени на бъдеща подкрепа за евентуален кабинет на ИТН. външна реклама „На тази база …

Новини
Водещата на БНТ изригна в смях пред Хаджигенов

външна реклама Кадър видео БНТ С чувство за хумор съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) Николай Хаджигенов обяви в сутрешния блок на БНТ, че ще заеме поста вицепремиер по космическите въпроси. На фона на често използваната от него ирония думите му не бяха приети сериозно. Ето как приключи …

Новини
Дойче веле: Борисов обижда, защото го е страх

външна реклама Кадър видео ФБ Нервният изблик на лидера на ГЕРБ срещу Бойко Рашков може да бъде разглеждан като симптом. Агресията, включително нападателния тон, често е израз на страх, на фрустрация. Борисов вероятно усеща, че политическата му кариера е смъртно ранена и възмездие – не за безобразния му език, а …