fbpx

Разкриха схеми за високи пенсии с фалшив стаж

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Кандидат-пенсионери представят фалшив стаж като се опитват да си докарат по-високи пенсии. Това са показали проверки на Националния осигурителен институт, пише „Труд„.

Схемата е засечена в Перник, като в нея се използват фалшиви документи за стаж, уж натрупан в някои от бившите държавни предприятия. От началото на 2019 г. досега от пернишкото ТП на НОИ до районната и окръжната прокуратура в Перник са подадени 14 сигнала за подобни измами. Във връзка с тези сигнали са постановени 11 осъдителни решения или присъди, посочиха от НОИ.

външна реклама

В десет от случаите се използват документи от завод за локомотивостроене от края на 80-те години и от бивш строителен конгломерат. При проверка обаче е установено, че част от хората, всъщност са работили при условията на първа категория труд, преди да са навършили пълнолетие и същевременно са били ученици в редовна форма на обучение.

Същите фирми се ползват и за друга измама. Там обаче инспекторите установяват, че представените удостоверения обр. УП-2 и обр. УП-3 от 2000 г. са антидатирани – тоест не отговарят на утвърдените за посочената година образци.

Цитирани са и нормативни документи, които към 2000 г. не са съществували в правния мир – в началото на ХХ век е действал Кодексът за задължително обществено осигуряване, а не влезлият в сила след това, но посочен в документите, Кодекс за социално осигуряване (КСО). Посочен е и БУЛСТАТ, издаден чак през 2011 г.

Други кандидат-пенсионери пък забравят, че са получавали обезщетение от НОИ за безработица, и подавайки документи за пенсия включват стаж, който преди това липсва от досието им.

В хода на разследването са разпитани двама бивши директори на една от фирмите, като единият от тях твърди, че познава лицата, срещу които се водят съдебните производства и даже посочва къде са работили, докато другият не познава нито един от тях и според него фирмата не е имала почти никаква дейност след 1990 г.

 

Продължението четете ТУК

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ясновидката Алия с много лоша прогноза за страната

външна реклама Кадър Стандарт „Бoг e eдин. Caмo нaимeнoвaниeтo, кoeтo ниe хoрaтa му дaвaмe, e рaзличнo. Турцитe гo нaричaмe Aллaх. Виe бългaритe гo нaричaтe Иcуc, a в други чacти нa cвeтa cи имaт други имeнa зa бoг. Кaктo и Бoгoрoдицa e eднa, нямa другa, нo пaк ce нaричa пo рaзличeн …

Новини
НАП погна интернет търговците

външна реклама От НАП припомнят, че с данък не се облагат единствено продажбите в интернет на лични употребявани вещи, например, ако продавате старите си ски обувки или използвано детско столче, не се дължи налог. Националната агенция за приходите ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи от търговия …

Новини
Николай Денков: Ако има нарастване на случаите, минаваме на ротационен принцип

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Това, което в момента се очертава едно второ плато, което е малко по-високо от ситуацията на 15 септември. Много е важно следващите две седмици как ще се развият нещата“. 211 паралелки са под карантина, в това число влизат групи в детските градини, съобщи министърът …