fbpx

Радосвет Радев: Наслагват се три кризи – пандемичната, политическата и икономическата

Новини
външна реклама

Кадър БНТ

Наслагват се три кризи – пандемичната, която започна февруари-март и се развива, политическата, която наблюдаваме, и икономическата, която предстои. Прогнозите за излизане от кризата са 2021-2022 г. Това, което се случва се случва за първи път въобще. Това заяви Радосвет Радев – председател на Българската стопанска камара в Сутрешния блок на БНТ.

„Вече сме в кризата. Последните данни, които излязоха, показват че за второто тримесечие икономиката ни се е свила с 10% на база на предходното тримесечие. Второто тримесечие може би ще има по-слаб спад заради сезона, виждаме има някакво раздвижване. Вече сме в минус, и то доста сериозен“, коментира и Пламен Димитров – президентът на КНСБ в Сутрешния блок на БНТ.

външна реклама

Той изрази надежда, че в първото и второто тримесечие на следващата година ще има знак, че минаваме на положителна територия и няма да вървим към спадове. „Това би дало увереност на бизнеса да прави по-сериозни планове за инвестиции, в това число и на заетостта“, поясни Димитров.

Двамата се разминаха в мнението дали държавата предложи адекватни мерки, с които да се стимулира бизнеса. Според председателя на Българската стопанска камара мерки няма, докато президентът на КНСБ изрази позиция, че мерките има и те не са лоши.

„Мерки няма. Има една палеативна мярка, която защитава заетостта. Има една недобре работеща схема за грантове за малки и средни предприятия, която по бюрократизиране на процеса си, за да стигне до бизнеса, това беше жива инквизиция. Сега стартира подобна мярка и за средните предприятия“, коментира Радосвет Радев.

„Мерки имаше и те не са никак лоши“. Спасени бяха 200 000 работни места, акцентира Пламен Димитров.

Най-засегнат безспорно беше секторът на услугите, потвърди Радосвет Радев. „Индустрията се справя доста добре, за разлика от услугите, които бяха поставени в невъзможност. Индустрията трябва да се погледне с добро око и към нея да има допълнителни мерки – стимулиращи, стабилизиращи“, допълни Пламен Димитров.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пуснаха палав чат между Венета Райкова и Галин

външна реклама Снимки социални мрежи „Чакаме. И заедно ще четем моята книга “Вендета”, коментира Райкова под пост на певеца, представящ новия му проект. На тази близост се натъкна репортер на show.blitz.bg.. външна реклама Изглежда бившата водеща на „Горещо“ си е паднала по певеца, който напоследък залива социалните мрежи с голи …

Новини
Милица Гладнишка: Чувствах се самотна, спях с този и онзи

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Малко се знае в общественото пространство за личния живот на чаровната Милица Гладнишка. Астрисата открехна завесата и сподели пред Мон Дьо и „Неделята на NOVA“ разтърсваща история за смъртта на майка си. Актрисата разкри, че майка ѝ е била много болна и е починала …

Новини
Близо 1 660 000 българи са бедни

външна реклама Снимка pixabay Ключов приоритет е и интеграцията на пазара на труда на неактивни и безработни, в това число продължително безработните. Бедните българи са 23,8 процента от населението или близо 1 660 000 души, а целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто. външна …