fbpx

Радев: Ще ни коства време и много усилия да нормализираме държавата след този министър-председател

Новини
3
реклама

Кадър видео БНТ

Намираме се в изпитание, чието преодоляване изисква отговорност и мобилизация. Нужно е смирение пред опасността, но не и примирение с пропуските, защото струват скъпо. Трябва да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство в управлението на кризата, което води до трудно поправими последствия. Това каза президентът Румен Радев в „Панорама“ по БНТ.
Трудно е да обсъждаме мерки, особено когато те са противоречиви, нямат рационално обяснение и се сменят непрекъснато. През пролетта при няколко случая на коронавирус България беше затворена и се нагнетяваше ужас у хората. Въпреки предупрежденията и препоръките за създаване на организация и укрепване на здравната система и за масови безплатни тестове, това не беше направено. Дори се чуха самопризнания, че през лятото вирусът е бил пуснат да се развива масово.
Последиците ги виждаме днес – растящ брой болни и починали и претоварени болници. Медицинските специалисти работят отвъд предела на възможностите си, защото са крайно недостатъчно. Гражданите губят конституционното си право на достъп до здравеопазване. В тази обстановка правителството тича след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда.
Оттук нататък развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството. Призовавам всички сънародници към спазване на мерките, засилване на личната хигиена и на отговорността към себе си и към другите. Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други нямаме. Те работят на предела на силите си и ние можем да им помогнем с нашата отговорност. Те заслужават и всички необходими социални и битови условия, за да изпълняват ефективно и безопасно своята важна мисия.
Убеден съм, че ако сме отговорни и солидарни, ще се справим въпреки упоритостта на вируса и хаоса в управлението на пандемията.
Никога досега не съм имал положителен тест за коронавирус. Засега се чувствам в отлично здраве. Внушенията, че пръскам зараза в чужбина и в страната, са израз на безсилие. Някой побърза за информира естонската страна, но забрави да информира РЗИ. Моралният пример, който давам на обществото, е спазването на закона.
Едно правителство се ползва с доверие, когато само взема решения в интерес на хората, а не под натиска на общественото негодувание, на кризи и на повяхнал рейтинг. Ако министър-председателят имаше истинско желание да осигури по-добър живот на пенсионерите и хората в нужда, ако искаше да имаме качествено образование и здравеопазване и иновативна икономика, можеше да го направи отдавна.
Моделът на управление на Борисов не само не демонтира олигархичния модел на прехода, с каквото обещание дойде на власт, но захрани още по-мощно задкулисие, което овладя институциите и проникна в правосъдието, изсмуквайки огромни публични ресурси и укрепвайки задкулисната си власт.
Затова трябва да се обединим като общество и да притискаме всеки, който иска да управлява оттук нататък, да работи за реална промяна и за истинско върховенство на правото. За демонтаж на порочния управленски модел и укрепване на държавността, пресичане на кражбите и за въвеждане на механизми за прозрачност, отчетност и отговорност. Трябва да излъчим управление, основано на морал и знания, което да превърне инвестициите в човешкия капитал и опазването на природата в абсолютен приоритет. Всеки с управленски амбиции следва да заеме ясна позиция по тези теми в своите политически програми.
Ще ни коства време и много усилия да нормализираме работата на институциите след този министър-председател. Да установим демократични механизми за управление и функциониране на държавата, така че да отворим пътя към така жадувания просперитет и достойно място в Европа, което заслужаваме.
Вярвам, че въпреки обезверяването, апатията и страха, обществото ни има силата, таланта и амбицията да се справи с днешната дълбока криза. Вярвам, че можем да обединим силите си за демократична, модерна и европейска България.

реклама

реклама
loading...
3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Търси се спешно плазма във Варна за баща на две малки деца. Вече изгуби брат си и майка си

реклама „Моля – помогнете на адв. Пламен Велчев да опази втория си син! Не може да съществува толкова мъка ! Познавам и двамата му синове – единият, Герман – на 30 г загуби битката с вируса. Майка му Роси – също! Търси се рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19, за Сава …

Новини
Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна до края на годината

реклама Снимка профил туитър Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. По-рано през деня обаче „Файненшъл таймс“ цитира свои …

Новини
С Ковид почина директорът на начално училище в Омуртаг

реклама Снимка pixabay Още един преподавател и директор на училище мина в статистиката на жертвите на коронавируса. Директорът на Второ начално училище “Васил Левски” в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID – 19 Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка …