fbpx

Радев: Ще ни коства време и много усилия да нормализираме държавата след този министър-председател

Новини
3
външна реклама

Кадър видео БНТ

Намираме се в изпитание, чието преодоляване изисква отговорност и мобилизация. Нужно е смирение пред опасността, но не и примирение с пропуските, защото струват скъпо. Трябва да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство в управлението на кризата, което води до трудно поправими последствия. Това каза президентът Румен Радев в „Панорама“ по БНТ.
Трудно е да обсъждаме мерки, особено когато те са противоречиви, нямат рационално обяснение и се сменят непрекъснато. През пролетта при няколко случая на коронавирус България беше затворена и се нагнетяваше ужас у хората. Въпреки предупрежденията и препоръките за създаване на организация и укрепване на здравната система и за масови безплатни тестове, това не беше направено. Дори се чуха самопризнания, че през лятото вирусът е бил пуснат да се развива масово.
Последиците ги виждаме днес – растящ брой болни и починали и претоварени болници. Медицинските специалисти работят отвъд предела на възможностите си, защото са крайно недостатъчно. Гражданите губят конституционното си право на достъп до здравеопазване. В тази обстановка правителството тича след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда.
Оттук нататък развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството. Призовавам всички сънародници към спазване на мерките, засилване на личната хигиена и на отговорността към себе си и към другите. Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други нямаме. Те работят на предела на силите си и ние можем да им помогнем с нашата отговорност. Те заслужават и всички необходими социални и битови условия, за да изпълняват ефективно и безопасно своята важна мисия.
Убеден съм, че ако сме отговорни и солидарни, ще се справим въпреки упоритостта на вируса и хаоса в управлението на пандемията.
Никога досега не съм имал положителен тест за коронавирус. Засега се чувствам в отлично здраве. Внушенията, че пръскам зараза в чужбина и в страната, са израз на безсилие. Някой побърза за информира естонската страна, но забрави да информира РЗИ. Моралният пример, който давам на обществото, е спазването на закона.
Едно правителство се ползва с доверие, когато само взема решения в интерес на хората, а не под натиска на общественото негодувание, на кризи и на повяхнал рейтинг. Ако министър-председателят имаше истинско желание да осигури по-добър живот на пенсионерите и хората в нужда, ако искаше да имаме качествено образование и здравеопазване и иновативна икономика, можеше да го направи отдавна.
Моделът на управление на Борисов не само не демонтира олигархичния модел на прехода, с каквото обещание дойде на власт, но захрани още по-мощно задкулисие, което овладя институциите и проникна в правосъдието, изсмуквайки огромни публични ресурси и укрепвайки задкулисната си власт.
Затова трябва да се обединим като общество и да притискаме всеки, който иска да управлява оттук нататък, да работи за реална промяна и за истинско върховенство на правото. За демонтаж на порочния управленски модел и укрепване на държавността, пресичане на кражбите и за въвеждане на механизми за прозрачност, отчетност и отговорност. Трябва да излъчим управление, основано на морал и знания, което да превърне инвестициите в човешкия капитал и опазването на природата в абсолютен приоритет. Всеки с управленски амбиции следва да заеме ясна позиция по тези теми в своите политически програми.
Ще ни коства време и много усилия да нормализираме работата на институциите след този министър-председател. Да установим демократични механизми за управление и функциониране на държавата, така че да отворим пътя към така жадувания просперитет и достойно място в Европа, което заслужаваме.
Вярвам, че въпреки обезверяването, апатията и страха, обществото ни има силата, таланта и амбицията да се справи с днешната дълбока криза. Вярвам, че можем да обединим силите си за демократична, модерна и европейска България.

външна реклама

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Проф. Ангелов: Сега ние ще гледаме отвън и ще критикуваме или ще хвалим

външна реклама Снимка профил ФБ „Предадох всичко, обяснил съм всичко! Сега ние ще гледаме отвън и ще критикуваме или ще хвалим, зависи от резултатите“, посочи проф. Ангелов и допълни:“Тръгваме си с изпълнен дълг към българските граждани“. Без официална и открита за медиите церемония премина предаването на властта в здравното министерство. …

Новини
Абровски от „Има такъв народ“ с 5 неудобни въпроса към Дончев

външна реклама Снимка профил ФБ Пет неудобни въпроса, свързани с разкритията на комисията по ревизията в 45-ото НС зададе на Томислав Дончев бившият депутат от „Има такъв народ” Пламен Абровски. Той излезе с позиция във Фейсбук в отговор на интервюто, което даде Дончев в сутрешния блок на бТВ, в качеството …

Новини
Арестуваха бившия шеф на КАТ София Тенчо Тенев

външна реклама Снимка pixabay Акцията по задържането на Тенев е била проведена от „Вътрешна сигурност“, като не е искано съдействие от местната полиция. Служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР са задържали важен полицейски шеф в Асеновград, научи „Марица“. Арестуван е шефът на сектор „Охранителна полиция“ в града Тенчо Тенев, …