fbpx

Радев и ЦИК: Необходими са промени в Изборния кодекс, за да могат хората в изолация да гласуват

Новини
реклама

Кадър видео bgonair.bg

„Не лансирам идея за провеждане на избори в два дни. Заявих много ясно, че към мен постъпват идеи и предложения за гласуване в два дни. Естествено е да споделя тази идея с кметовете, върху които ще легне тази отговорност. Това не е моя идея“, коментира Радев.

Необходими са промени в Изборния кодекс, за да могат хората в изолация да гласуват на предстоящите избори, както и за да се въведе гласуване по пощата на българите зад граница. Това заявиха от ръководството Централната избирателна комисия на консултациите при президента, пише bgonair.bg.

Самият Румен Радев също смята, че са необходими законови промени.

„Заявих много ясно, че към мен постъпват идея и предложения за гласуване в два дни и аз естествено ги споделих с кметовете, върху чиито плещи ще легне тази отговорност. И това не е моя идея. Знам какво би означавало това, но нека се обсъди, защото има хора, които мислят по този начин. Нека се види и кметовете да кажат какви проблеми огромни има, ако тръгнем на този вариант. Не лансира президентът такава идея“, заяви президентът Румен Радев.

реклама

„По отношение гарантиране на правото на всеки българин на глас за карантинираните, знаете, че и здравните власти обсъждат заедно с изпълнителната власт да има различни варианти. Изказа се едно становище от Обществения съвет към ЦИК, че няма нужда от законови промени. Може във вашите правила, които вие разписвате за изборите, да бъде регламентирано гласуването с мобилни избирателни кутии и съответно секционноизбирателни комисии“, добави държавният глава.
Председателят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че нито гласуването по пощата, нито гласуването с пълномощник е регламентирано в българското законодателство.

„Нито гласуването чрез активна регистрация в определени срокове е допустима. Затова изразявам становището на ЦИК, което е, че в Изборния кодекс трябва да се направят законодателни проблеми“, категоричен е Андреев.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
От пътна полиция предупреждават: Глобите се плащат само по сметка, посочена във фиша

реклама Снимка piuxabay Не се допуска заплащане на глоба чрез пари в брой на мястото на извършване на нарушението или проверката предупреждават от Пътна полиция. На сайта им е качена информация как става плащането на глобите, както и списък на най-често допусканите грешки при попълване на документите. Как могат да …

Новини
Заведенията отварят след 20 февруари

реклама Снимка pixabay На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването между ресторантьори и ресорни министри съгласие не е постигнато. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение от наша страна, заяви Ричард Алибегов пред журналисти, пише …

Новини
При виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайници веднага вземете мерки

реклама Снимка pixabay Много признаци показват, че артериалното налягане не е в норми. Атмосферното налягане, емоциите, температурите на въздуха и други външни условия могат да му повлияят да падне или да се вдигне. Виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайниците – всичко това е, че кръвното ви е …