fbpx

Пулмологът Ал. Симидчиев: Ваксините са единствената мярка, с която можем да изградим групов имунитет

Новини
реклама

Кадър видео БТВ

Каквото и да правим, болестта ще продължи да се разпространява. Бъдете разумни по време на празниците и се пазете, себе си и околните. Това заяви категорично пулмологът Александър Симидчиев в ефира на бТВ.

„В момента има доста сериозно разцепление на мнението и хората заемат полярни позиции. Аз винаги съм бил човек, който се е опитвал да държи умерена позиция, научно базирана“, категоричен е той. „Категорично ще се ваксинирам. Единственият въпрос, който за мен остава неизяснен е дали преболедувалите COVID-19 трябва да се ваксинират или не“, добави Симидчиев.
По думите му казусът е по-скоро икономически, отколкото медицински, тъй като дозата ваксина може да бъде дадена на някой, който не е боледувал и така да спаси живота му.

„От медицинска гледна точка няма проблем, защото механизмът на имунитета е много елегантен и точно насочен към един конкретен белтък на коронавируса“, каза още той.

реклама

Симидчиев коментира още, че няма как страничните ефекти от ваксината да бъдат различни от това, което причинява самия вирус, но в много по-лека форма. Той обясни и механизма на ваксината, който таргетира конкретно начина, по който SARS-CoV-2 навлиза в клетките ни и се репликира. „Тази ваксина, както е направена за много кратък срок – нищо не е спестено в тестването и създаването й. Използва се технологичният напредък на науката, за да се постигне този ефект. Тази ваксина има дълъг период на изследвания със SARS и MERS, но тогава епидемиите бяха ограничени в много малко държави“, поясни Симидчиев.
„Аз съм от хората, които постоянно говорят, че този вирус изгражда траен имунитет.

Антителата са маркер за прясна инфекция, за 4-5 месеца имаме антитела, които после изчезват и остават паметови клетки, които разпознават вируса – тук е същият случай“, категоричен е Симидчиев. Той призова хората да мислят логично. „Ако ние се профилактираме и се ваксинираме, и получим имунитет, това заболяване ще бъде спестено на всички“, категоричен е пулмологът.

 

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дават по 500 английски лири на заразени, които спазват карантината

реклама Снимка pixabay Плащането на хората за самоизолация може да струва на правителството до 453 милиона британски лири на седмица, което е 12 пъти повече от стойността на сегашните схеми за финансова подкрепа, се казва още в документа. Кабинетът също така иска да овласти полицията да проследява нарушителите на карантината, …

Новини
Какво трябва да знаем при извозването на опасни товари?

реклама Почти навсякъде ние се намираме в близост до опасни отпадъци, понякога дори и без да подозираме. Много субстанции, вредни и токсични за природата, избухливи, запалими и други, могат да нанесат тежки материални щети, наранявания или натравяния, ако не се обезвреждат правилно. Това могат да са, например, офис техника, батерии, …

Новини
Лиляна Павлова: Очакват се до 800 милиона евро ново финансиране за малки и средни предприятия

реклама Снимка профил ФБ Това обяви вицепрезидентът на ЕИФ Лиляна Павлова в социалната мрежа. Министерството на икономиката на Република България и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) се договориха да засилят мерките, помагащи на малкия бизнес да овладее въздействието на кризата COVID-19, като използва приходи от инициативата JEREMIE, която беше съфинансирана от …