Проверяващи разкриха: Седмокласници разбрали израза „прошарени коси“ като модна прическа

реклама

Предсрочно днес излязоха резултатите от тестовете по български език и математика на седмокласниците, които кандидатстват за гимназиите. Всеки ученик може да види точките си в специална платформа на просветното министерство с код за достъп и входящ номер.

„В столицата резултатите са съизмерими с тези от миналата година“, каза за БНТ началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева.

По български език учениците решаваха тест от 25 въпроса и писаха преразказ върху романа „Задача с много неизвестни“ на братя Мормареви.

Според членове на комисията по проверка, учениците са били затруднени от някои изрази като „прошарени коси“, като са ги наричали „шарени“ или „модна прическа“.

В ерата на новите технологии не са разбирали и какво означава „кибернетична машина“ – също израз от времето на братя Мормареви.

От 29 юни до 1 юли ученици и родители могат да видят работите си, а от 3 до 7 юли се подават документи за класиране, за втора година само електронно.

„Все още нямаме обобщените данни за града ни, но очаквам, че при всички случаи те ще бъдат съизмерими с миналогодишните. Преди малко получих информация за вече за 100 точки, които имаме по български и по математика, така че всички деца, които отговорно са подходили в тази сложна обстановка ще имат по-високи резултати, а тези, които са неглижирали процеса – по-малки“, каза Ваня Кастрева, началник на РУО – София.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Голямо отличие за Мутафчийски, стана Доктор хонорис кауза на Военноморското училище във Варна

реклама снимка: сп. „Контрафорс“ Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание – „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище, предаде topnovini.bg. Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, …

Новини
Бабикян от Отровното трио: И да направим партия, и да не направим, все ще ни ругаят

реклама кадър: YouTube/ Darik Plus Правили сме различни неща досега, за да изразим нашето недоволство от действията на правителството, обяви в ефира на „Дарик“ един от членовете на „Отровното трио“ Арман Бабикян и разказва как са се сдобили с прозвището „Отровното трио“ – много преди тазгодишните протести. Той обяви, че юли са решили …

Новини
КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

реклама Снимка: Pexels Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални …