fbpx

Провери на колко години си според биологичната си възраст

Новини
реклама

Снимка pixabay

Въпреки че самото стареене е генетично обусловен процес, той може да бъде ускорен, и то много съществено от външни фактори. Те включват стрес, липса на физическа активност, небалансирано хранене, съществуващи хронични заболявания, хормонални нарушения.

Освен паспортната възраст всеки човек има и биологична: показва колко добре работят различните системи на тялото и какъв ресурс имат.

И въпреки че лек срещу старостта все още не е измислен, съвременната медицина е в състояние да забави много от процесите, които влияят негативно върху активността и дълголетието, пише Здравето.

Ще ви запознаем с тестовете, които ще ви помогнат да измервате биологичната си възраст.

 

Да ги идентифицирате на ранен етап или своевременно да откриете рисковите фактори означава да разберете с кои точно проблеми може да започнете да се борите още днес, за да отложите настъпването на старостта. А и сега е най-подходящото време за това – в началото на всяка година си обещаваме да променим нещата, които знаем, че ни вредят.

За да определят скоростта на стареене, учените са разработили цели панели от биомаркери – основните параметри на живота, които могат да бъдат повлияни от лекарствена терапия, промени в начина на живот и нивото на физическа активност.

Те се разделят на различни групи: някои характеристики са физически (могат да бъдат измерени по лекарско предписание или самостоятелно), други са биохимични (проследяването на промените в тях е възможно само с помощта на лабораторна диагностика).

Когнитивни възможности

• Цялостна оценка на паметта, способността за учене, неврологични и поведенчески функции.

• Скорост на речта.

Мускулно-скелетна система

• Мускулна сила: сила на ръкостискането.

• Сръчност и координация на пръстите.

• Локомоторна функция: тест “Стани и ходи” (станете от стола, ходете 3 метра, завъртете се, върнете се обратно и седнете отново на стола).

• Скорост на походка.

• Способността да поддържате равновесие, докато стоите на един и два крака.

Антиоксидантен статус

• Анализ на ензимите от антиоксидантната система: супероксид дисмутаза, глутатион пероксидаза.

• Измерване на нивото на витамини Е и А, селен, цинк, фосфор.

В организма ни постоянно се образуват свободни радикали – така се наричат нестабилните молекулни частици, върху чиято външна обвивка има несдвоени електрони. За да компенсират дисбаланса, такива частици “откъсват” липсващия им електрон от съседните молекули.

Наръчник за хора в напреднала възраст

Натрупването на свободни радикали води до преждевременно стареене: в резултат на верижната реакция, която те стартират, се развива оксидативен стрес – състояние, при което протеините, липидите и ДНК, които съставляват клетките, се увреждат.

Организмът се защитава от оксидативния стрес чрез използване на собствени антиоксидантни системи – за пълноценната им работа човек трябва да получава достатъчно количество витамини и минерали. Добрият антиоксидантен статус помага не само за поддържане на младостта, но и за намаляване на риска от много сериозни патологии: рак, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, нарушено зрение и памет.

Ендокринна система

• Хормонален профил: изследване на хормоните на щитовидната жлеза, половите хормони, кортизол, хормон на растежа, инсулиноподобен растежен фактор.

Хормоните контролират работата на целия организъм – рецептори за определени хормони има във всеки орган и тъкан на човешкото тяло. Те влияят не само на външния вид и активността, но и на здравето като цяло. С възрастта се развива дефицит на полови хормони: менопауза при жените и андропауза при мъжете.

Тези и други хормонални нарушения могат да доведат до проблеми с кожата и косата, понижено либидо и изчезване на репродуктивната функция, поява на хронична умора, развитие на много заболявания – от диабет и остеопороза до рак и сенилна деменция.

• Глюкозен метаболизъм: изследване нивата на глюкозата и гликиран хемоглобин.

Въпреки че нарушенията на метаболизма на въглехидратите могат да започнат да се развиват на всяка възраст, захарният диабет тип 2 често се свързва именно със старостта. Това заболяване се отнася към хроничните болести, които могат да бъдат предотвратени: затова е необходимо да контролирате нивото на глюкозата и да наблюдавате първите промени в метаболизма, като предиабет.

Соматични функции

• Антропометрия: мускулна маса, костна минерална плътност, обиколка на талията, индекс на телесна маса.

• Дихателна система: обем на форсирано издишване през първата секунда.

• Сърдечносъдова система: кръвно налягане, изследвания за оценка на липидния профил.

Сърдечносъдовите заболявания са една от най-свързаните с възрастта групи патологии. Най-често такива заболявания се развиват поради нарушена липидна обмяна – различни фракции на холестерола. Препоръчват се анализи на мастни киселини, липиди, холестерол с висока, ниска и много ниска плътност още след навършване на 20-годишна възраст. Ако не се открият отклонения, изследването може да се повтори след 40-ата година и в бъдеще, ако резултатите са в съответствие с нормата, на всеки пет години.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
В сравнение с преди 10 години: Българите днес ядат по-малко хляб и повече свинско

реклама илюстрация Pixabay Българите днес ядат много по-малко хляб, отколкото преди 10 години, но слагат на трапезата си повече свинско месо, плодове и зеленчуци, показват данни на Националния статистически институт за потреблението на храни и напитки от домакинствата през последното десетилетие, пише Ретро. През 2010 г. сме изяли средно по …

Новини
През нощта започва застудяване, идват дъждове и ветрове

реклама През нощта в по-голямата част от страната облачността вече ще е значителна, в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, на отделни места в Предбалкана и североизточните райони ще е примесен със сняг. Минималните температури ще са м/у минус 2° и +3°, в София около нулата, предаде …

Новини
Алберт Попов не успя да се нареди сред топ 30 в Банско

реклама илюстрация: Pixabay Българският скиор Алберт Попов не успя да се нареди сред топ 30 на състезанията в Банско. Гигантският слалом бе спечелен от хърватин, а Попов не успя да се класира за втория манш, предаде FrogNews. В надпреварата, част от Световната купа по ски алпийски дисциплини, участие взеха едни …