fbpx

Проверете в домашни условия дали е здрав белия ви дроб. В домашната аптечка трябва да имате малък уред оксиметър

Новини
реклама

Кадър видео Нова ТВ

„Има едно малко уредче, с което може да се изследва функцията на белия дроб. Тези уредчета не са толкова разпространени, но хората с астма обикновено имат подобни“, казва Симидчиев.

Този уред към домашната аптека, може да ни ориентират дали сме заразени с COVID-19, или не. Кои са те и как работят – разказва пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на „Събуди се“ по NOVA.

 

Устройството показва има ли намаляване на обема на белия дроб, както и на скоростта на издишване. По показанията разбират какво става с тялото след като човек е преболедувал COVID-19.

„Същият този уред има и една приставка, която позволява да измерим количеството кислород. Нещо, за което аз съм огромен привърженик да се прави по-често“, допълва Симидчиев.

Хората вкъщи могат да използват т.нар „домашни оксиметри“

„Това малко уредче, може да бъде сложено на пръста, то е като щипка. Показва сатурацията и пулса. Когато имаме сатурация над 95%, този пациент не е рисков по отношение на белодробни усложнения. Ако тя тръгне да спада под 94 надолу, особено ако спадне под 90%, тези пациенти са особено рискови и те трябва бързо да могат да стигнат до болница“, посочва пулмологът.

Пациентите на д-р Симидчиев, например, знаят, че трябва да му се обадят, ако сатурацията спадне под 95%.

„Това позволява аз да съм по-спокоен, когато те се грижат сами за себе си вкъщи, че няма проблем с белия дроб“, коментира той.

реклама

Преди към пулсовите оксиметри не е имало особен интерес, но сега в условията на пандемия и нарастващ брой на заразени с коронавирус, уредът вече е дефицитна стока в аптеките.

Цената му е между 30 и 100 лева. Има и напълно безплатна алтернатива, която обаче не е прецизна

„Това, което системно може да ни ориентира добре, е честотата на пулса – тоест колко бързо работи сърцето. Защото, ако кислородът не е достатъчно в системата, сърцето се опитва да компенсира и то се компенсира с по-висока честота на сърцебиенето“, обяснява Симидчиев.

И допълва: „Това лесно става като си измерим пулса колко е за 15 секунди и го умножим по 4. Ако пулсът ни е 20 за 15 секунди и го умножим по 4, става 100. Пулс 100 е пулс, при който трябва да ни светне една лампичка. За всеки градус температура над нормата – тоест от 36.6 на 37.6 – увеличава пулса нормално с 10 единици. Ако нормалният ни пулс е 70, а ние станем с температура 37.6 – пулсът се покачва с 10 нагоре“.

Александър Симидчиев показва и друга иновативна технология

„Това например е печат, който може да се сложи на кожата. Той ще промени цвета си, ако аз съм с температура, ще се превърне в друг цвят. Така може да се разбере, че този човек в момента има температура по-висока от 37,2. Това все още не е налично у нас, но ще бъде налично в скоро време“, разказва той.

Целта на уреди като оксиметъра и тези термометри е до болница да стигат само хора, чието състояние наистина е влошено и то по обективни показатели.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Търси се спешно плазма във Варна за баща на две малки деца. Вече изгуби брат си и майка си

реклама „Моля – помогнете на адв. Пламен Велчев да опази втория си син! Не може да съществува толкова мъка ! Познавам и двамата му синове – единият, Герман – на 30 г загуби битката с вируса. Майка му Роси – също! Търси се рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19, за Сава …

Новини
Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна до края на годината

реклама Снимка профил туитър Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. По-рано през деня обаче „Файненшъл таймс“ цитира свои …

Новини
С Ковид почина директорът на начално училище в Омуртаг

реклама Снимка pixabay Още един преподавател и директор на училище мина в статистиката на жертвите на коронавируса. Директорът на Второ начално училище “Васил Левски” в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID – 19 Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка …