fbpx

Прокуратурата разследва Лъчезар Иванов от ГЕРБ за пране на пари

Новини

Кадър видео ютуб

Лъчезар Иванов е разследван за голямата печалба от продажбата на акции.

Специализираната прокуратура е образувала разследване за пране на пари срещу депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Досъдебното производство е във връзка с проверка, извършена от антикорупционната комисия на Сотир Цацаров, постъпила в прокуратурата в средата на юли.

външна реклама

Наблюдаващият прокурор е преценил, че има данни за евентуално престъпление по чл. 253 от НК – пране на пари, съобщи говорителят на прокуратурата Христо Кръстев, цитиран от „Сега„.

 

За това, че депутатът е проверяван от Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), КПКОНПИ и прокуратурата по сигнал за пране на пари при реализирана от него голяма печалба от продажба на акции съобщи на 22 юли „Свободна Европа“.

Иванов е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно Иванов е продал част от акциите си на борсата и е спечелил голяма сума пари. Тогава са започнати проверките от институциите, а след това е подаден сигнал до прокуратурата за евентуално пране на пари.

Иванов не крие, че освен депутат, като лекар от години работи с американската компания Enzolytics.

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги. В него е записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. той продава чрез инвестиционен посредник част от тях на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация печалбата му надхвърля 1.6 млн. долара.

Депутатът твърди, че е подал всички сключени договори. От думите му става ясно, че не веднага след получаването им е продал акциите и това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация. Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той обяснява, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото НС през пролетта на 2021 г.

Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Възползваха се безплатно от труда на Лили Иванова

снимки: Инстаграм/Лили Иванова, кадър: bTV Едно от ненадминатите качества на примата на българската поп музика Лили Иванова е, че не спира да обича и да уважава публиката си. Любовта между феновете и певицата е толкова взаимна, че може да извини дори това, че някои зрители гледат нейното първокласно шоу гратис. …

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!