fbpx

Прокуратурата разследва Лъчезар Иванов от ГЕРБ за пране на пари

Новини
външна реклама

Кадър видео ютуб

Лъчезар Иванов е разследван за голямата печалба от продажбата на акции.

Специализираната прокуратура е образувала разследване за пране на пари срещу депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Досъдебното производство е във връзка с проверка, извършена от антикорупционната комисия на Сотир Цацаров, постъпила в прокуратурата в средата на юли.

външна реклама

Наблюдаващият прокурор е преценил, че има данни за евентуално престъпление по чл. 253 от НК – пране на пари, съобщи говорителят на прокуратурата Христо Кръстев, цитиран от „Сега„.

 

За това, че депутатът е проверяван от Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), КПКОНПИ и прокуратурата по сигнал за пране на пари при реализирана от него голяма печалба от продажба на акции съобщи на 22 юли „Свободна Европа“.

Иванов е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно Иванов е продал част от акциите си на борсата и е спечелил голяма сума пари. Тогава са започнати проверките от институциите, а след това е подаден сигнал до прокуратурата за евентуално пране на пари.

Иванов не крие, че освен депутат, като лекар от години работи с американската компания Enzolytics.

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги. В него е записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. той продава чрез инвестиционен посредник част от тях на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация печалбата му надхвърля 1.6 млн. долара.

Депутатът твърди, че е подал всички сключени договори. От думите му става ясно, че не веднага след получаването им е продал акциите и това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация. Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той обяснява, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото НС през пролетта на 2021 г.

Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дeницa Caчeвa: Cpeднaтa пeнcия y нac щe e 510 лв. и тoвa e дeмoтивиpaщo

външна реклама Снимка профил ФБ Oтнocнo ceгaшнoтo yвeличeниe, пoлoвинaтa oт бългapcĸитe пeнcиoнepи щe пoлyчaвaт минимaлнa пeнcия в paзмep нa 370 лeвa, a cpeднитe пeнcии щe бъдaт oĸoлo 510 лeвa нa пeнcиoнep. Cpeднoтo yвeличeниe e c 64 лeвa нa чoвeĸ. Πpиeти ca и дoпълнитeлни 3 милиoнa лeвa в дъpжaвния бюджeт, c …

Новини
Кристиан Костов: Няколко пъти опитаха да ме убият с нож

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Аз се гордея, че съм българин. Любовта, която получих след „Евровизия“ е безценна. За мен е важно да се развивам и избрах този път.“ Момчето, което впечатли света с гласа си – Кристиан Костов, в откровено интервю по Нова, в което показва по-различна светлина. …

Новини
Рачков пред Лора Крумова: Чувствам се влюбен и щастлив

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Димитър Рачков за първи път говори за връзката си с по-младата си приятелка Анита пред Лора Крумова. Двамата дълго време държаха връзката си в тайна. „Чувствам се влюбен и щастлив. Какво повече?“. „Не съм правил голям рожден ден от 39-тата си годишнина. Поканих около …