Прокуратурата проверява записите, за които се твърди, че са на Борисов

Новини
реклама

Прокуратурата е започнала проверка във връзка с изтеклите аудиозаписи, за които се твърди, че са с участието на премиера Бойко Борисов, както и на появилите се в интернет снимки и видео от служебната вила на министър-председателя в кв. „Бояна“.

В съобщение до медиите се посочва, че в Софийската градска прокуратура е образувано досъдебно производство по чл. 339а от НК, пише topnovini.bg. Текстът в закона предвижда следното:

„Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години“.

От обвинението посочват, че е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в интернет сайтовете: „Бивол“, „Афера“, „Е-вестник“. По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи.

По случая са изискани и са постъпили материали от Национална служба охрана. В качеството си на директор на НСО е разпитан ген. Красимир Станчев. По делото предстои установяване и разпит на лица, имащи отношения към проверявания случай.

Припомняме, че от средата на юни до момента бяха публикувани 5 записа, за които се твърди, че са с участието на премиера Борисов. В първия той използва нецензурни думи по адрес на председателя на Народното събрание, говори за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам.-министър. Събеседникът му обаче не е ясен. Евродепутатът Елена Йончева, която е спомената в разговора, изпрати записа за независим анализ от страна на американска компания и съобщи, че автентичността му е потвърдена.

Две седмици по-късно бяха пуснати два нови записа. За първия от тях се твърди, че е с бившия шеф на „Лукойл“ Валентин Златев. В този запис Борисов се оплаква че „Корнела и Радев“ навсякъде твърдели, че Златев им е „гръб“ и ги подкрепя. За другия се предполага, че е с вече бившия министър на икономиката Емил Караниколов, който спешно трябва да намери начин да се появи пред медиите, за да изяви контрапозиция на критиките на президента Радев. Автентичността им не е потвърдена, но събитията, които Борисов обсъжда, са реални.

За четвъртия запис се твърди, че е между премиера и конституционния съдия Борис Велчев. Темата на разговора са два паралелни скандала – с довършването на новия корпус на УНСС и със спорове между ректората на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов и преподаватели и студенти във висшето училище в навечерието на избора за нов ректор. Самият Велчев потвърди, че такъв разговор е воден, но не си спомня кога точно се провел и дали е пълен, защото темата не е била запомняща се.

Последният запис е от миналата седмица. За него се твърди, че е с участието на премиера Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, а в разговорът е пълен с обидни квалификации по адрес на президента.

Междувременно в интернет се появи и серия от снимки и видеоклип от служебната вила на Бойко Борисов в кв. „Бояна“. Премиерът потвърди, че кадрите са заснети в спалнята му, но по думите му след това са били манипулирани.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Голямо отличие за Мутафчийски, стана Доктор хонорис кауза на Военноморското училище във Варна

реклама снимка: сп. „Контрафорс“ Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание – „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище, предаде topnovini.bg. Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, …

Новини
Бабикян от Отровното трио: И да направим партия, и да не направим, все ще ни ругаят

реклама кадър: YouTube/ Darik Plus Правили сме различни неща досега, за да изразим нашето недоволство от действията на правителството, обяви в ефира на „Дарик“ един от членовете на „Отровното трио“ Арман Бабикян и разказва как са се сдобили с прозвището „Отровното трио“ – много преди тазгодишните протести. Той обяви, че юли са решили …

Новини
КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

реклама Снимка: Pexels Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални …