fbpx

Програмисти с приложение в помощ на ресторантьорския бизнес

външна реклама

Български програмисти – в помощ на ресторантьорския бизнес по време на кризата. Младите специалисти са разработили мобилното приложение, с което потребителите могат да поръчват храна по предварително подготвени менюта, а ресторантите – да планират необходимите продукти и хора, така че на практика да нямат загуби в кухните, съобщава NOVA.

Екипът на стартъп-а са готови безплатно да предоставят апликацията и на болниците у нас, за да оптимизират изхранването на пациентите и персонала.
Близо месец ресторантите на шеф Николай Боруков в Пловдив са затворени. За да оцелее в кризата, минава на план Б –в кухните му започват да приготвят храна, която доставят до домовете. И това обаче не решава изцяло проблемите.

„Лошото е, че трябваше да намалим рязко персонала на 80 %. Доставките са много по-малко – най-вече са през деня. Вечер е по-трудно, тъй като хората са си вкъщи и сами си готвят, тъй като имат повече свободно време”, обяснява шеф Николай Боруков.

външна реклама

В момента всеки разход отгоре, както за служители, така и за продукти в кухнята, е в тежест на бизнеса му. Затова търси варианти максимално добре да планира всички доставки предварително.

„В ресторантите и заведения за бързо хранене, знаете много добре, че винаги остава храна, защото не можеш да предвидиш колко заготовка да направиш, колко ще ти бъде консумация, колко клиенти ще имаш, колко поръчки ще имаш”, обяснява Боруков.

Решенията на част от проблемите дава екип от млади програмисти, които разработват мобилно приложение за доставка на храна. С негова помощ всеки може бързо да поръча храна от списъка с ресторанти, но в аванс.

„Предварително потребителите правят заявка за следващия ден, а защо не и за 2 дни или следващата седмица напред. Така от една страна улесняват ежедневието си. Имайки тази информация, всеки ресторант с предварително подготвени менюта, може да подготви храната и в конкретния ден и час, в които са заявили крайните потребители, те да получат вкъщи здравословна и разнообразна храна”, обяснява Християн Македонски – ръководител на екипа.
Така във всяка кухня лесно ще могат да планират колко продукти и хора ще са нужни, за да изпълнят поръчките от менюто всеки ден. Както и всички допълнителни разходи.

„Всяка поръчка се следи от ресторанта и се осъществява дигитална комуникация между потребителя, който заявява избраната храна, и хората в ресторанта, които я подготвят. Всеки може да има представа колко клиенти, кога и какво биха консумирали от неговото меню”, обясни Християн Македонски.
По време на извънредното положение всеки ресторант, който подготвя поръчки, ще може безплатно да ползва възможностите на приложението.
„Калкулациите показват, че около 6 % поне могат да бъдат спестени само от хранителните продукти, ако те бъдат по-прецизно предвиждани. Допълнително с всички останали компоненти, които можем да спестим, цялата полза е около 30 % за ресторант. Това са 2 кг въглеродни емисии, спестени само от една порция храна”, изчислява Християн Македонски.

В ресторантите на шеф Николай Боруков са започнали да използват приложението още от началото на кризата.

„Приложението дава възможност да не се изхвърля храна, което е най-важно, защото знаете не само в тази кризисна ситуация в момента, а и по принцип, не е хубаво да се изхвърля храна, а винаги остава. Досега например ние пазаруваме на хаос. Отиваш в един магазин, ако ти трябват 300 грама сирене, ти взимаш една буца. Трябва ти 1 кг свинско, ти взимаш повече и не го консумираш”, обясни шеф Боруков. Според него с приложението могат да се спестят 20% от разходите.
Системата дава възможност да се поръчват и последните бройки от менюто на по-ниски цени.

С поръчките си през приложението клиентите също могат да помогнат, както на бизнеса, така и на околната среда. Тъй като за всяко поръчано ястие получават бонус точки под формата на виртуални водни капки.

„С тях те могат да отгледат в приложението си виртуално дърво, което в един момент могат да ги дарят, а ние да засадим в природата истински живо растение. А ако решат да ги използват тези капки, има възможност да ги използват при поръчка на следващата порция”, обясни Християн Македонски.

За да помогнат на максимално много ресторанти да се справят с кризата, всекидневно върху приложението работят екип от 6-ма българи и 8-м швейцарци. А целите им са още по-големи – да направят безплатни доставки до домовете на хора с увреждания и възрастни хора.

Екипът на стартъп-а са готови безплатно да предоставят възможностите на приложението и на всички болници в страната, които чрез него да планират доставките на храна за болните и персонала по време на извънредното положение.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …