fbpx

Прогнози за бъдещето: Чакат ни постоянни суши, високи температури и липса на вода

Новини

Снимка pixabay

Изменението на климата засяга все повече живота на хората, особено в райони, където по принцип е малко. Променя се не само количеството налична вода, но и нейното качество.

Последиците от този недостиг на вода биха могли да бъдат още по-ужасни, като някои райони могат да станат неблагоприятни за живот. Освен това може да има по-силно напрежение относно споделянето и управлението на водните ресурси и може да избухне политическо насилие.

външна реклама

Фериботите, които някога са акостирали край малките острови на иранското езеро Урмия, сега са пълни с ръжда и са заседнали в район, който прилича повече на солена равнина, отколкото на езеро.

Само преди две десетилетия Урмия беше най-голямото езеро в Близкия изток, а местната икономика се основаваше на процъфтяващ туристически център с хотели и ресторанти.

„Смъртта“ на това езеро беше бърза. Размерът му се е смалил повече от два пъти – от 5400 квадратни километра през 1990 г. на 2500 днес. Експертите се опасяват, че скоро може да изчезне напълно.
„Те консумират повече вода, отколкото има валежи“

Такива проблеми съществуват в много части на Близкия изток, където има все по-малко вода. Районът е засегнат от постоянни суши и високи температури, при които едва ли е възможно да се оцелее. В допълнение към проблемите с изменението на климата, има потребление на вода и лошо управление на инфраструктурата.

„Някои държави от Близкия изток, между които Иран, Ирак и Йордания, изпомпват огромни количества вода за напояване на земеделска земя“, каза Чарлз Исланд от Института за световни ресурси (WRI).

„Те консумират повече вода, отколкото има валежи и поради това нивото на подземните води намалява. Поради намалените валежи и увеличеното търсене на вода, много реки, езера и блата пресъхват“, уточни местният журналист Ахад Ахмед.

 

Лоши прогнози за бъдещето

Проблемите с водата в Иран вече причиниха смърт. През юли властите убиха трима протестиращи срещу недостига на вода в югозападната част на страната.

Предполага се, че зимите в Близкия изток ще бъдат все по-сухи с глобалното затопляне и въпреки че лятото ще бъде по-влажно, високите температури ще затруднят цялата ситуация.

Изменението на климата засяга не само количеството налична вода, но и нейното качество. Урмия е хиперсолено, т.е. много солено езеро. С намаляването му концентрацията на сол се увеличава и става толкова екстремна, че използването на тази вода в действителност вреди на посевите, пише БГНЕС.
Йордания внася вода от Израел

Хората в Йордания са свикнали да живеят с малко вода, но изследванията, публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, показват, че до края на века те ще трябва да намалят наполовина потреблението на вода на глава от населението.

Повечето йорданци с ниски доходи ще живеят с 40 литра на ден за всичките си нужди – пиене, къпане, пране на дрехи и чинии. Средният американец днес използва около 10 пъти от това количество.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Възползваха се безплатно от труда на Лили Иванова

снимки: Инстаграм/Лили Иванова, кадър: bTV Едно от ненадминатите качества на примата на българската поп музика Лили Иванова е, че не спира да обича и да уважава публиката си. Любовта между феновете и певицата е толкова взаимна, че може да извини дори това, че някои зрители гледат нейното първокласно шоу гратис. …

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!