fbpx

Прогнози за бъдещето: Чакат ни постоянни суши, високи температури и липса на вода

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Изменението на климата засяга все повече живота на хората, особено в райони, където по принцип е малко. Променя се не само количеството налична вода, но и нейното качество.

Последиците от този недостиг на вода биха могли да бъдат още по-ужасни, като някои райони могат да станат неблагоприятни за живот. Освен това може да има по-силно напрежение относно споделянето и управлението на водните ресурси и може да избухне политическо насилие.

външна реклама

Фериботите, които някога са акостирали край малките острови на иранското езеро Урмия, сега са пълни с ръжда и са заседнали в район, който прилича повече на солена равнина, отколкото на езеро.

Само преди две десетилетия Урмия беше най-голямото езеро в Близкия изток, а местната икономика се основаваше на процъфтяващ туристически център с хотели и ресторанти.

„Смъртта“ на това езеро беше бърза. Размерът му се е смалил повече от два пъти – от 5400 квадратни километра през 1990 г. на 2500 днес. Експертите се опасяват, че скоро може да изчезне напълно.
„Те консумират повече вода, отколкото има валежи“

Такива проблеми съществуват в много части на Близкия изток, където има все по-малко вода. Районът е засегнат от постоянни суши и високи температури, при които едва ли е възможно да се оцелее. В допълнение към проблемите с изменението на климата, има потребление на вода и лошо управление на инфраструктурата.

„Някои държави от Близкия изток, между които Иран, Ирак и Йордания, изпомпват огромни количества вода за напояване на земеделска земя“, каза Чарлз Исланд от Института за световни ресурси (WRI).

„Те консумират повече вода, отколкото има валежи и поради това нивото на подземните води намалява. Поради намалените валежи и увеличеното търсене на вода, много реки, езера и блата пресъхват“, уточни местният журналист Ахад Ахмед.

 

Лоши прогнози за бъдещето

Проблемите с водата в Иран вече причиниха смърт. През юли властите убиха трима протестиращи срещу недостига на вода в югозападната част на страната.

Предполага се, че зимите в Близкия изток ще бъдат все по-сухи с глобалното затопляне и въпреки че лятото ще бъде по-влажно, високите температури ще затруднят цялата ситуация.

Изменението на климата засяга не само количеството налична вода, но и нейното качество. Урмия е хиперсолено, т.е. много солено езеро. С намаляването му концентрацията на сол се увеличава и става толкова екстремна, че използването на тази вода в действителност вреди на посевите, пише БГНЕС.
Йордания внася вода от Израел

Хората в Йордания са свикнали да живеят с малко вода, но изследванията, публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, показват, че до края на века те ще трябва да намалят наполовина потреблението на вода на глава от населението.

Повечето йорданци с ниски доходи ще живеят с 40 литра на ден за всичките си нужди – пиене, къпане, пране на дрехи и чинии. Средният американец днес използва около 10 пъти от това количество.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Маркет Линкс“: ГЕРБ-СДС първи с 22,5%, БСП – 14,5%, ИТН – 13,5%

външна реклама Кадър видео БТВ Изборите „2 в 1“ за президент и парламент ще стимулират избирателната активност. Това показват резултатите от най-новото социологическо проучване, финансирано и реализирано съвместно от БТВ и „Маркет ЛИНКС“. То е проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14-20 септември 2021 г., …

Новини
Димитров, КНСБ: Цените на парното ще нараснат двойно

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Ръст на цените и на пазара на тока ще продължи и през следващите месеци. Необходими ли са спешни мерки и какви трябва да са те? Колко време ще продължи инфлацията? В „Твоят ден“ по Нова ТВ темите коментират Пламен Димитров от КНСБ и Васил …

Новини
Христо Гърбов засече Сашо Кадиев в ефир: Защо не се изслушваме?

външна реклама кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев изнемогва да води сам предаването при отсъствието на болната му колежка Десислава Стоянова. Доста нервен, дори задъхан, и тази сутрин той се опита сам да се справи с трудната задача. Това доведе до неловка ситуация с актьора Христо Гърбов, който …