Прогноза на учени: Населението на Земята ще достигне своя пик в 2064 година

Новини
реклама

източник: Наука OFFNews

Пренаселванието на Земята е основен елемент на антиутопичните фантазии в продължение на десетилетия, предсказващи неограничен ръст на човечеството, което изчерпва ресурсите на планетата. Едно ново изследване рисува много различен сценарий.

Този сценарий обаче изглежда доста мрачно за нашата родина – след 80 години населението на България ще се свие до около 2 и половина милиона.

Екип изследователи изчислява, че до 2060-те години на Земята може би ще има още два милиарда души. Само няколко десетилетия по-късно цифрите ще спаднат, когато процентите на раждаемост намалеят и държави като Япония и Италия изгубят половината от населението си.

Как това глобално намаляване на населението ще се отрази на обществото и планетата е трудно да се каже.

Можем да предположим, че ще има по-малко гърла за хранене и по-малко тела за настаняване и по-малко отражение върху околната среда. Но реалността на свиващото се население може да е мрачна.

„Докато намаляването на населението е потенциално добра новина за намаляването на въглеродните емисии и натиска върху хранителните системи, с увеличението на броя на възрастните и намаляването на броя на младите хора ще възникнат икономически предизвикателства, тъй като обществата ще се стремят да се развиват с по-малко работници и данъкоплатци, а способността на страните да генерират ресурси, необходими за финансиране на социалната подкрепа и здравните грижи за възрастните хора ще е намаляла“, коментира водещият автор на новото проучване Щайн Емил Волсет (Stein Emil Vollset), биостатистик от Института за здравни показатели и оценка (IHME – Institute for Health Metrics and Evaluation) във Вашингтон.

Комбинирайки сценарии за смъртност, раждаемост и миграция,  Щайн и екип от IHME и Медицинската училище на Университета във Вашингтон дават оценка на нарастването на населението по целия свят.

Екипът изчислява броя на хората на планетата по референтни и алтернативни сценарии. Резултатите от предполагат, че до 2064 г. населението на Земята ще достигне своя максимум: 9,73 милиарда (референтен сценарий). И след това показателите ще започнат да падат и до 2100 г. вече ще живеят 8,8 милиарда души на планетата.

Тези цифри са в значителен контраст с други оценки, направени през последните години, като някои посочват, че населението на Земята ще достигне 12,3 милиарда до 2100 г., без да се вижда плато. И така, на кого да вярваме?

Прогнозирането на числеността на населението във всеки един регион разчита на наличието на модел, който може точно да вземе предвид различните ограничения и стимули, засягащи броя на децата, които хората създават в течение на своя живот.

Миналите опити са разчитали на това, което е известно като сумарен коефициент на раждаемост (total fertility rate), който е просто общият брой деца, родени от един индивид. Алтернативен показател е завършена кохротна плодовитост – средно броят на децата, родени в група жени към дадена възраст. В този случай до 50-годишна възраст.

Това проучване използва втория показател, а също така използва малко по-различен подход при определяне на миграционните модели, които засягат траекторията на нарастване на населението за всяка една област.

Резултатите предоставят повече от просто актуализиран брой за хората, живеещи на Земята през следващите десетилетия. Изследователите описват колебанията в картата на плътността на населението и критични промени в състава на популациите в различни страни.

Днес страните от Африка на юг от Сахара средно има около 4,7 раждания на жена, което ще спадне до 2100 г. Нигер държи рекорда през 2017 г., например с изумителните седем раждания на майка. Тази цифра трябва да спадне до 1.8 до 2100 г. според този най-нов модел.

Броят на възрастните в трудоспособна възраст, от 1950 г. до 2100 г. по базовия сценарий в десетте най-населени страни (според 2017 г.). Кредит: The Lancet

Така до края на века в повече от 20 страни, включително Испания, Полша, Италия, Португалия, Тайланд, Япония и Южна Корея, броят на жителите ще бъде намален с повече от половината, а в Китай – от 1,4 милиарда на 699,74 милиона за 80 години. 44,5 милиона души ще живеят в Централна Европа (в сравнение със 114,8 милиона през 2017 г.).

В момента Китай вероятно ще изпревари САЩ по брутния вътрешен продукт през следващите години. Но ако числеността му в трудоспособна възраст спадне според прогнозата, икономическият растеж може лесно да се върне назад, за да върне първото място обратно на САЩ до началото на следващия век.

За България прогнозата е 2.6 милиона души през 2100 г. , а по последни данни от 2017 г сме 7.05 милиона. (може да видите данните за всички региони в таблицата накрая).

„За страните с високи доходи с ниско равнище на раждаемост най-добрите решения за поддържане на настоящите нива на населението, икономически растеж и геополитическа сигурност са отворените имиграционни политики и социалните политики в подкрепа на семействата, които имат желания брой деца“, коментира директорът на IHME и изследовател Кристофър Мъри (Christopher Murray).

„Съществува обаче много реална опасност, че на фона на намаляващото население някои страни  да обмислят политики, които ограничават достъпа до услуги за репродуктивно здраве, с потенциално пагубни последици.“

Подобни последици от свиващата се популация също зависят до голяма степен от това как нациите защитават правата на работниците и преразпределят богатството.

Хората над 80-годишна възраст ще нарастват през втората половина на века, увеличавайки се шест пъти. Това не само ще бъде предизвикателство по отношение на социалната подкрепа, но ще доведе до това да се съсредоточат ресурси за хоспитализация и здравни грижи.

Това изследване не е последната дума за бъдещето на населението. Моделите са толкова добри, колкото данните, с които разполагаме в момента, и ако глобална пандемия ни е научила на нещо, то събитията, разтърсващи населението, са всичко друго, но не и предвидими.

Все пак това е навременно предупреждение. Безкрайният растеж все още е апокалиптичен сценарий, що се отнася до екологията на нашата планета, но свиващото се световно население може да бъде също толкова жестоко за човечеството, поне при сегашния икономически режим.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кунчев предлага удължаване на епидемичната обстановка с още 2 месеца

реклама Снимка ФБ Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване на извънредната обстановка до края на месец ноември. По думите му не се налага въвеждане на нови по-строги мерки. „Това, което очакваме, никак не е оптимистично, по три причини – стартът на училищата, започващата вълна в Южна …

Новини
Проф. Рачев прогнозира температурни летни рекорди в края на септември

реклама Кадър Нова ТВ По всички показатели целият септември е с типично лятно време. И днес в столицата беше много топло. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. „По отношение на климатологията септември си е есенен месец – слънцето изгрява по-късно, залязва по-рано и само до няколко дни ще …

Новини
1
Асансьор падна в Изчислителния център в Благоевград

реклама Снимка pixabay Ужасяващ инцидент е станал преди малко в Благоевград. Трима души са пострадали при пропадане на асансьор в сградата на Изчислителния център в Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР, цитирани от novini.bg. Сигналът е подаден на тел. 112 около 11 часа. В частна болница е транспортирана млада …