fbpx

Професор от Харвард: Изолацията е опустошителна за общественото здраве

Новини
реклама

Снимка pixabay

„Като учен в областта на общественото здраве, мога само да съжалявам за огромните допълнителни щети, които стратегията за закриване нанесе на други области на здравето“, твърди д-р Мартин Кулдорф, професор по медицина в Харвардския университет, епидемиолог и експерт по биостатистика и един от 10 000 учени, подписали Декларацията от Грейт Барингтън, която оспорва политиките на обща карантина по света, в интервю пред „Фигаро“, цитиран от Фрог.

„Стадният имунитет не е стратегия, а научно доказан феномен, като гравитацията. Нито една държава не е приела стратегия за стадния имунитет, но каквато и стратегия да се използва, всички държави в крайна сметка ще постигнат стаден имунитет. Целта трябва да бъде да се сведе до минимум COVID-19 и свързаните с това смъртни случаи, докато не го направим.

За тази цел целенасочената стратегия за защита може да защити по-добре възрастните хора и други рискови групи, докато младите хора се насърчават да живеят почти нормално, за да избегнат огромните допълнителни щети, свързани със сдържането. Това е като самолет в небето: каквато и стратегия да използват пилотите, гравитацията ще накара самолета в крайна сметка да се удари в земята, а целта не е гравитацията, кацането, с минимални човешки загуби.

Декларация от Барингтън призовава за целенасочена защита, а не за общо ограничаване. Ако някой може да се зарази, рискът от смърт е над хиляда пъти по-висок сред по-възрастните и по-младите граждани, а за децата COVID-19 е много по-малко опасен от ланшния грип. Следователно, ключът е да се защитят по-добре хората над 60 години и особено тези над 70 години.

Например, вместо да бъдат затваряни, жителите на старчески домове трябва да бъдат по-добре защитени чрез чести тестове на персонала и посетителите и по-малко посещения или смяна на персонала. За пенсионерите могат да се доставят хранителни стоки и ако не могат да се срещнат с приятелите и семейството си на улицата, посетителите им трябва да бъдат проверявани. Ако хората на възраст над 60 години не могат да работят вкъщи, бихме могли да им предложим кратка творческа година в разгара на епидемията, използвайки или пенсионни фондове, или фондове за инвалидност.

реклама

Освен това, като задържаме студентите и младите хора на работа, избягваме преместването им при по-възрастни роднини, което в момента увеличава броя на семействата, в които живеят няколко поколения. За допълнителни и по-подробни насоки за общественото здраве вижте страницата с често задавани въпроси за Декларацията от Грейт Барингтън. С ваксината ще имаме допълнителен инструмент за защита на уязвимите, но по-добрата защита за възрастните хора не може да чака, докато тя стане достъпна.

Като учен в областта на общественото здраве мога само да съжалявам за колосалните съпътстващи щети, които стратегията за закриване е нанесла на други области на здравеопазването. Примерите включват намаляване на нивата на имунизация за деца, влошаване на сърдечно-съдовите заболявания, намаляващ скрининг за рак и влошаване на психичното здраве.

Хиляди деца в развиващите се страни починаха от глад заради карантината. По-пълен списък може да намерите на сайта www.collateralglobal.org. Сред американците на възраст от 26 до 44 г. само 4 процента от смъртните случаи през 2020 г. се дължат на Covid-19. Същевременно се наблюдава свръхсмъртност от 26 процента спрямо предходни години. Това означава, че за всяка смърт от Covid-19 във възрастовата група, има повече от пет други смъртни случаи, дължащи се на косвените щети от стратегията на затваряне. Всичко това е трагично.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алибегов: Протест ще има! Отваряме на 1-ви февруари с или без позволение

реклама Кадър видео БНТ Ние ще отворим на 1 февруари дневните заведения и протест пред Министерски съвет утре от 12:00 часа ще има Протест на заведенията, които членуват в двете организации Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, все пак ще има утре пред Министерски съвет. Това …

Новини
„Барселона“ има над 1 млрд. евро дългове

реклама Кадър видео Нова ТВ Футболният „Барселона“ е пред финансов колапс. Според медиите в Испания дълговете на каталунците надхвърлят 1 милиард евро, а над 700 милиона от тях трябва да бъдат върнати в краткосрочно бъдеще. До 30 юни тази година каталунците трябва да погасят 266 млн. евро. Сред тях са …

Новини
Контролата Лудогорец – Зенит пропада заради Ковид-19

реклама Снимка ludogorets.com Лудогорец ще играе срещу БАТЕ (Борисов) в последната си контрола на лагера в Белек. По програма двубоят на 4 февруари трябваше да е срещу Зенит, но поради проблеми в руския тим, свързани с COVID-19, се налага промяната. Зенит въобще няма да пристигне в Турция, а ще остане …