fbpx

Професионалисти разясняват на редовите шофьори какво значат цветните линии и точки на гумите

Новини
реклама

източник: auto.blitz.bg

Всеки шофьор поне веднъж е забелязал цветни точки и ивици по гумите. Но не всички разбират докрай защо изобщо са необходими тези обозначения. Поради тази причина около загадъчните символи се появяват голям брой митове и предположения.

 

Видът на материала, от която са направени? Дефектна партида, която по някаква причина е влязла в продажба? Какви ли не абсурди са измисляни относно цветните точки и ивици на колелата.  Най-внимателните освен това са забелязали, че лентата винаги следва окръжността на гумата, а боята й никога не попада в каналите. И така, за какво са всички тези символи?

 

Цветни линии

Цветните ивици се нанасят в производствения цех още върху суровия каучук на протектора, така че по време на по-нататъшна работа върху гумата всички технологични процедури да се извършват правилно. Включително монтаж и вулканизация.

Линиите се нанасят преди гумата да попадне в пресформата. Боята никога не влиза в каналите на протектора поради факта, че неговият рисунък се създава от пресата след нанасяне на боята.

Функцията на цветните ленти не свършва дотук. Те имат една много важна и подпомагаща функция. След производството им, всички гуми се изпращат в складове. Там цветните линии помагат на складовите служители да определят вида на гумите преди изпращане. Чрез конкретната цветна линия е много по-лесно и по-бързо да се разбере от коя гума има нужда.

Цветните ивици на гумите могат да помогнат и на купувача, тъй като чрез тях може лесно да бъдат идентифицирани изделията от една серия. Това е много полезно, защото често на пазара се опитват да продават гуми на различни възрасти и дори места на производство, като един комплект. Сравнявайки линиите и на четирите, веднага става ясно – наистина ли е така.

 

Цветни точки

Отделен пункт са цветните точки върху гумите. Бялата или жълтата винаги показва най-лекия сегмент на гумите. Те винаги се поставят от външната страна на изделието. Това е необходимо, за да се извърши правилно инсталирането на гумите. А именно, жълтата точка трябва да бъде разположена до вентила, който прави колелото по-тежко. Ако се монтира в съответствие с правилата, тогава за балансирането ще бъдат използвани по-малко тежести.

Също така на гумите могат да се забележат червени точки. С тяхна помощ се обозначава мястото с най-голям радиус. Работата е там, че гумите далеч не винаги са перфектни и на повечето от тях част от протектора е малко по-високо. Опитните специалисти, поставящи гумите, са наясно с това и ще се опитат да комбинират посочената точка с най-малкия радиус на диска.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Министър Ангелов: В европейските страни все по-често се говори за т.н. „български модел“ за справяне с пандемията

реклама Кадър видео Нова ТВ Той призна, че липсата на ваксини в момента е проблем за целия свят, но заяви, че българската държава няма да позволи която и да е фирма производител, колкото и мощна да е тя, дори за секунда да си помисли, че може да пренебрегва българските граждани. …

Новини
След земетресенията в Гърция 900 къщи ще бъдат съборени

реклама Снимка pixabay Земетресенията в сряда и четвъртък с магнитуд 6,3 и 5,9 са повредили стотици сгради в селата Лариса, Еласона, Тирнавос и Фаркадона. Ранени са 11 души.Те оставиха необитаеми около 900 къщи, съобщиха гръцките медии, цитирани от БНТ. Вторичните трусове продължават да предизвикват страха на останалите без дом хора. …

Новини
1
Няма окончателно решение за спиране на плановите операции в страната

реклама Снимка pixabay По думите на Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Доставката на ваксините е планирана така, че да бъде осигурена втората доза на всички. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени …