Проф. Витанов: Здравната ни система може да издържи 2-3 седмици при 500 заразени дневно

Новини
реклама

Кадър Нова ТВ

Задава се втора вълна на коронавируса. Октомври ще бъде преходен месец, а до края му прогнозата е, че в България ще сме преминали 30 хил. заразени. Здравната ни система е подготвена и ще се справи. Това коментира в ефира на „Здравей, България“ по Нова ТВ, проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националния оперативен щаб.

 

„Месец ноември ще е критичен в такъв смисъл, че трябва да издържим, да изкараме добре зимата. Не бива случаите да скачат до по 500 на ден за дълъг период от време. Здравната ни система може да издържи 2-3 седмици при 500 заразени дневно“, добави той.

 

Математикът посочи още, че на всеки 100 човека у нас в момента, един е заразен с COVID-19 и е носител на коронавируса.

реклама

„Именно затова трябва да спазваме мерките и да внимаваме, дори, когато отиваме до магазина“, категоричен бе проф. Витанов.

„100 човека заразяват 124 души, което значи, че пандемията се разраства. Хората, които са се срещали с вируса в България, са около 2,5% и върви към 3%, което е ниска стойност. Смъртността у нас все още е под средното световно ниво. Умножавате смъртните случаи по 200 и пак получавате колко хора са се срещнали с вируса“, каза още той.

 

„Коронавирусът отваря дупка в имунната система и дава поле на изява на всички придружаващи заболявания. А имайте предвид, че нашето население е много по-болнаво в сравнение с други европейски държави“, коментира математикът.

Ако разпространението на заразата продължи с тези темпове, ни очакват още няколко години епидемиологична обстановка, каза в заключение Витанов.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Сачева: 40 лв детски добавки са право на всяко дете да ги получи

реклама Снимка профил ФБ Днес във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, коментира, че всички деца имат право да получат добавката от 40 лв. Родителите трябва да подадат заявление в отделите за социално подпомагане, за да я получат. Тя коментира бюджетът в социалната сфера, предвиден за …

Новини
Проф. Костадин Ангелов: Ще включим и студенти в борбата срещу коронавируса

реклама Кадър видео новини.бг Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти за развитието на пандемията. „Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците на първа линия. Всички те са изморени, голяма част от тях са заразени, а …

Новини
NOVA предупреждава: Внимавайте с гумите „втора ръка“

реклама Кадър видео Нова ТВ Зрители на NOVA подават сигнали за некоректни търговци, които продават надупчени и износени гуми „втора ръка“. Такива сигнали има и в центровете за монтаж и демонтаж. Там вече започна поставянето на зимните гуми. Най-отговорните шофьори вече започнаха да подготвят автомобилите си за зимните месеци. Виждате …