Проф. Тодор Кантарджиев: Българинът трябва да свикне с мисълта за коронавируса и да живее с него

Новини
реклама

Кадър БНТ

„Не бях на мача вчера, но нашият министър и министърът на спорта Красен Кралев са били, но го гледах по телевизията“, каза проф. Кантарджиев в сутрешния блок по БНТ.

„На този етап се радвам, че политиците се вслушаха – това през ред, а и през стол. Поне организаторите се постараха на създадат някаква организация, но при младите мъже емоцията надделява. Това, което предупредих, че когато се крещи, вика, пее, тогава заразяването е най-възможно, защото викайки и пеейки, се създава аерозол, който е опасен“, предупреди той.

Според него българинът трябва да свикне с мисълта за коронавируса и да живее с него.

„Трябва да се спазват някакви мерки, но не бива да се прекалява, просто трябва да спазваме една мяра – не е най-разумното мъже да се целуват и прегръщат, но е разумно семейства да излизат, семейства да се срещат, но принципът винаги е – на открито.

Според Кантарджиев резултатът от снощните футболни емоции – прегръдки и целувки, ще се видим до десетина дни.

„Опасно е тези, които са били на мач, когато се върнат вкъщи, да избягват една седмица най-малко тесния контакт с възрастните си родители, защото три категории хора трябва да се пазят в обществото – това са възрастните, над 60 години, които тежко карат заболяването. Втората много важна група, това са хората с хронични заболявания, а третата група, това са най-рисковите – хората с онкологични, хематологични заболявания и хората, които са с имунен дефицит“, посочи професорът.

Той обяви, че от епидемиологичните данни ще стане ясно как ще продължи футболното първенство у нас и дали то ще бъде доиграно, а и пред публика.

„До една седмица – 10 дни ще видим, защото мачовете, които бяха досега в нашата страна, включително и Левски-ЦСКА, не доведоха до някакво увеличаване на случаите, но най-важното: Мили фенове, една седмица след мача, много внимателно с близките си контакти в семейството“, настоя Тодор Кантарджиев.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Голямо отличие за Мутафчийски, стана Доктор хонорис кауза на Военноморското училище във Варна

реклама снимка: сп. „Контрафорс“ Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание – „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище, предаде topnovini.bg. Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, …

Новини
Бабикян от Отровното трио: И да направим партия, и да не направим, все ще ни ругаят

реклама кадър: YouTube/ Darik Plus Правили сме различни неща досега, за да изразим нашето недоволство от действията на правителството, обяви в ефира на „Дарик“ един от членовете на „Отровното трио“ Арман Бабикян и разказва как са се сдобили с прозвището „Отровното трио“ – много преди тазгодишните протести. Той обяви, че юли са решили …

Новини
КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

реклама Снимка: Pexels Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални …