fbpx

Проф. Радостина Александрова: Няма данни колко време ще ни пази ваксината

Новини
реклама

Кадър видео БНТ

„Учените продължават да следят ситуацията с новия щам, който вече е на много места, но за момента няма данни, че причинява някаква много по-сериозна клинична причина, няма данни, че е и по-лека обаче. Ако новият щам се разпространява по-лесно, това би натоварило повече здравната система“. Нови варианти на вируса и негови мутации ще се появяват и това само по себе си не бива да бъде повод за тревога, заяви в „Денят започва“ по БНТ, вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

 

Тя обясни, че наблюденията показват, че разработените ваксини ще повлияят и новите щамове.

„По принцип всички разработвани към момента ваксини, които са над 200, са разработени въз основа на оригиналния щам, който тръгна от Китай. Няма данни, че мутациите, които се появиха, биха могли да компрометират действието на тези ваксини“, допълни проф. Александрова.

Относно страничните ефекти от ваксините, вирусологът поясни, че според изискването на Американската агенция за контрол на храни и лекарства, за да се подадат документи за разрешение за спешна употреба, трябва да са проследени поне половината от участниците в клиничното проучване след поставянето на втората доза в продължение на поне два месеца.

реклама

За този период както при проучванията на „Байонтех“ и „Пфайзер“, така и тези на „Модерна“ данни за драматични странични ефекти все още няма, посочи вирусологът от БАН. Тя увери, че каквито и страхове да имаме от ваксината, пълноценният вирус би могъл да предизвика доста по-сериозни проблеми.

При ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“ наблюдаваните странични ефекти са за алергични реакции при 6 човека от ваксинирани над 270 000 души.

Клинични проучвания при бременните жени и децата ще бъдат проведени тогава, когато безопасността на ваксините е категорично доказана при останалите възрастови групи. Проф. Александрова обясни, че при проучванията на „Пфайзер“ и „Модерна“ са включени деца над 12 години. Ваксината на „Пфайзер“ е получила разрешение за употреба над 16 години, а тази на „Модерна“ – над 18 години. Тя обаче уточни, че и предстоящото проучване не се очакват сериозни странични ефекти.

Няма данни за продължителността на имунитета, който изгражда ваксината, допълни проф. Александрова. Няма и категорични доказателства, че разпространението на вируса ще се повлияе от ваксинирането на повече хора.

„Дори с идването на ваксините не може да очакваме, че ще се върнем веднага към предишния си начин на живот“, подчерта вирусологът.

Проф. Александрова се въздържа от отговор на въпроса може ли човек, който се е ваксинирал срещу грип, да си постави и ваксина срещу COVID-19. Тя изрази собствено мнение, че не очаква проблем при двойна ваксинация, но каза, че предпочита да стъпи на категорични данни.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
От пътна полиция предупреждават: Глобите се плащат само по сметка, посочена във фиша

реклама Снимка piuxabay Не се допуска заплащане на глоба чрез пари в брой на мястото на извършване на нарушението или проверката предупреждават от Пътна полиция. На сайта им е качена информация как става плащането на глобите, както и списък на най-често допусканите грешки при попълване на документите. Как могат да …

Новини
Заведенията отварят след 20 февруари

реклама Снимка pixabay На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването между ресторантьори и ресорни министри съгласие не е постигнато. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение от наша страна, заяви Ричард Алибегов пред журналисти, пише …

Новини
При виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайници веднага вземете мерки

реклама Снимка pixabay Много признаци показват, че артериалното налягане не е в норми. Атмосферното налягане, емоциите, температурите на въздуха и други външни условия могат да му повлияят да падне или да се вдигне. Виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайниците – всичко това е, че кръвното ви е …