fbpx

Проф. Радка Аргирова: Ваксинираните също могат да бъдат преносители на коронавируса

Новини
реклама

кадър bTV

Ваксинираните също могат да бъдат преносители на ковид. Това е процес от няколко месеца до една година, докато се нормализира всичко и свалим маските. Това каза проф. Радка Аргирова в „Тази сутрин“ по bTV.

“Всички ваксини са ефективни срещу новия вариант на коронавируса. Казвам вариант, защото така е правилно. Вариант с мутации, не нов щам, както му казват. Той е разпространен в над 40 страни. У нас сме направили изследвания, но още няма резултати“, коментира специалистката.

Според проф. Аргирова, Колкото по-нисък е процентът на хората, които се ваксинират, толкова по-бавно ще преминем към нормалния живот. „Не вярвам да е 50 години, но в края на краищата трябва да се говори с хората, да се проведе тази про ваксинална кампания, да се обясни още повече на хората. Всички ваксини са безвредни и сигурни“, допълни тя.

реклама

Заразата се предава най-много в моловете и училищата. В моловете има така да се каже гъстота на населението, в училищата – също, и трудно могат да се убедят учениците да спазват социална дистанция, но въпреки това трябва да се разговаря с тях по този въпрос.

„Хубаво е да се преговаря за руската ваксина. В много страни я използват, без да имат договор, но не са докладвани странични явления. Но нека изчакаме нивото на антителата. Тя би била полезна на хората с алергии и автоимунни заболявания“, каза още проф. Радка Аргирова.

„Ако сме ваксинирани и около нас всички останали са ваксинирани, просто сме постигнали това, което искаме, така или иначе ще затрудни вируса. Ако обаче се случи така, че сме единица сред много неваксинирани и които не спазват мерките, тогава нещата стават съвсем различни“, каза още тя.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Проф. Иво Петров: „Long COVID-19” се отразява на сърцето и съдовете

реклама Кадър видео Нова ТВ „В началните месеци на пандемията се появиха съобщения от Великобритания за т.нар. „Long COVID-19”. Тогава се забеляза втори пик на заболявания, които протичат по различен начин. Пациентите вече бяха PCR-негативни, но с изработени антитела от късната фаза на инфекцията. Това по-скоро е познатата цитокинова буря“. …

Новини
Сачева: Ще решаваме за поетапно отваряне на всеки две седмици

реклама Кадър видео Нова ТВ „Има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би от средата на месец февруари – за ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко” „Възможно е стъпково отваряне на нещо ново …

Новини
Доц. Ангел Кунчев: За всички, получили първа доза има и втора

реклама Кадър видео БТВ Кунчев увери, че ще има втора доза за всички, които са получили първата. Той подчерта, че не застъпват идеята на Великобритания да бъдат обхванати колкото се може повече хора, но само с една доза от ваксината. Получаваме по-малка пратка на ваксините на Pfizer заради реконструкция в …