fbpx

Проф. Рачев: Причина за студа и валежите е феноменът Ла Ниня

Новини
външна реклама

Кадър видео БТВ

„Лятото вече обхваща плътно и септември, който е с по продължителни периоди на сухо и топло време. Морската вода също е по-топла с около 1-2 градуса в сравнение през 90-те години на миналия век”.

Прогнозите на световните центрове са за по-топло лято. Това обясни пред „Монитор” климатологът проф. Георги Рачев.

външна реклама

Той изтъкна, че обикновено след хладната пролет, която се наложи през последните години, следва едно по-дъждовно лято през юни и по-топло и сухо през август и септември.

 

Междувременно той разкри, че пролетта на 2021 година е една от най-студените за последните 20 години.

„Дори в научни публикации има дискусия дали тази пролет е най-студена от 2003 година насам или дори от 1998-а. Става дума за 3-4 градуса под нормата. А това за три месеца е доста сериозно”, каза още експертът.

Той допълни, че гвоздеят в студеното време всъщност е бил април, когато у нас имаше и няколко снеговалежа.

„Беше по-студено, отколкото през зимата. И това на фона на една от най-топлите зими, която се класира на второ място след тази на 2006-2007 година. Май пък остана сравнително нормален, нямаше някакви големи отклонения, но април е студен и то за голяма част на Европа”, добави проф. Рачев.

Докато на Балканите и в Централна Европа е било студено, в европейската част на Русия пък са имали една от най-топлата пролет.

Причините за студената пролет са няколко, но сред най-големите е феноменът Ла Ниня, обясни още проф. Рачев.

Това е обратната фаза на топлото течение Ел Ниньо, което повишава температурите в световен мащаб. При Ла Ниня обаче, те се понижават.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ДБ и ИБНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

външна реклама Кадър видео ФБ Бъдещото управление трябва да се следва посоката и стандарта, който зададоха някои от министрите в служебното правителство. Това обявиха от „Да, България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ след общи консултации, посветени на бъдеща подкрепа за евентуален кабинет на ИТН. външна реклама „На тази база …

Новини
Водещата на БНТ изригна в смях пред Хаджигенов

външна реклама Кадър видео БНТ С чувство за хумор съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) Николай Хаджигенов обяви в сутрешния блок на БНТ, че ще заеме поста вицепремиер по космическите въпроси. На фона на често използваната от него ирония думите му не бяха приети сериозно. Ето как приключи …

Новини
Дойче веле: Борисов обижда, защото го е страх

външна реклама Кадър видео ФБ Нервният изблик на лидера на ГЕРБ срещу Бойко Рашков може да бъде разглеждан като симптом. Агресията, включително нападателния тон, често е израз на страх, на фрустрация. Борисов вероятно усеща, че политическата му кариера е смъртно ранена и възмездие – не за безобразния му език, а …