fbpx

Проф. Пимпирев: Има много по-страшни проблеми от COVID-19

Новини
реклама

Кадър видео Канал 3

„Последиците от климатичните промени ще засегнат децата на нашите деца и за тях няма ваксина. Три пъти повече хора умират от мръсния въздух отколкото от сегашния вирус””, това каза полярният изследовател проф. Христо Пимпирев пред „Канал 3„.

“Антарктида има ключова роля върху глобалния климат, климатичната система е една неразривно свързана система. Това, което става на ледения континент, влияе на цялата земя”, каза още той.

“Учените се занимават с въпроса дали ще оцелее човечеството през 22 век. Нивото на океаните се повишава. Ако не спре повишаването на температурите, морското ниво неизбежно ще се вдигне и крайбрежията ще бъдат залети от вода. Човечеството може да се изправи пред гибел”, предупреждава проф. Пимпирев.

реклама

“Балканите са малка част от света, но има модели, които казват, че в Южна България ще е по-суха, почти пустинна. Черно море трудно ще вдигне нивото си, защото е затворено море. По-драстично може да повиши нивото си Средиземно море”, информира още той.

“Догодина ще празнуваме юбилей – 30-а година България на Антарктида”, информира още професорът.

“Мерките за заминаващите за Антарктида са много сериозни, ще има карантина от 14 дена. След това ще се качат на кораб, който ще ги закара на базата на белия континент. Но дори и да бъде занесен там COVID-19, той бързо ще умре”, категоричен е професорът по повод предстоящата експедиция.

“Първата група, която ще замине на експедицията, са шестима логистици, механик, електроинженер, компютърен специалист. Аз няма да пътувам, за да дам възможност на по-млади колеги с по-важна дейност да заминат. А иначе ще бъда постоянно във връзка с колегите. На по-късен етап могат да заминат и няколко учени”, заключи проф. Христо Пимпирев.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Забраняват 8 вида пластмаса от 1 юли

реклама Кадър видео Нова ТВ В студиото на предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS гостуват Елеонора Йосифова Сдружение „За Земята“ и Вера Маркова от първия магазин с нулев отпадък. Те говорят за това как да заменим пластмасата за ежедневна употреба. „Не е достатъчно само потребителите да намалят количеството пластмаса, но …

Новини
ЦИК: Гласуваме с ръкавици

реклама Снимка pixabay „Дата 4 април дава още една седмица на ЦИК, за да вземе съответните решения за подготовка на изборите“. Тя уточни, че голямото им притеснение е за гласуването на българите в чужбина, тъй като датата съвпада с Великден за католическия свят и припомни, че затова Общественият съвет към …

Новини
Министър Ангелов: След ваксината получих тахикардия заради камерите

реклама Кадър видео Нова ТВ „Нямам завишено кръвно. Аз съм човек, който в такава ситуация… знаете – емоцията е много силна, а и когато има толкова камери срещу мен винаги се получава тахикардия и оттам се получава артетриалното наблюдаване. Д-р Валериева пак ми измери кръвното и то е 110/70“заяви здравният …