fbpx

Проф. Пенка Петрова, БАН: Маските от плат не пазят, ползвайте медицински и ги изхвърляйте

Новини
реклама

Кадър видео БНТ

От 1 февруари хората задължително трябва да ползват маски на закрито. Всички, които продължават да се пазят с шлемове, шалове и кърпи, от седмицата подлежат на санкции.

„Съгласна съм с последните разпоредби. Новите препоръчителни маски са висок клас – т.нар. FFP-2 и FFP-3. Досега те се ползваха от медицинския персонал, например при интубация на болни от Covid-19.“,каза  проф. Пенка Петрова от Института по микробиология на БАН пред БНР.

Изискването всички да ползват по-сигурни маски е във връзка с новите щамове на вируса, които са и по-заразни, обясни проф. Петрова.
Тези маски са особено препоръчителни за обществения транспорт и места, където се събират много хора и се получава по-висока концентрация на вирусната среда.

Ученият от БАН обясни, че текстилните маски не предпазват достатъчно. FFP-2 и FFP-3 са направени от 4-слоен полимер, който не пропуска вирусните частици. FFP-2 са еднократни, но издържат повече часове от обикновените медицински маски. Непременно трябва да уплътняваме лентата около носа.

Английският щам на коронавируса вече е в България, а след като южноафриканския е в Гърция, скоро и той ще е у нас, не можем да го спрем, обясни проф. Петрова.

Тя препоръча в края на деня да изхвърляме ползваната маска, защото изследване е доказало, че след изпиране защитата намалява значително.

Скоро ще се види ефектът след ваксинацията в Израел и още много българи ще поискат да се имунизират срещу Covid-19, убедена е проф. Пенка Петрова.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Силно земетресение разтърси Гърция, трусът е усетен у нас

реклама Снимка pixabay Земетресението е с магнитуд 5,9 по Рихтер. Силно земетресение разтърси Гърция, трусът беше усетен и у нас по високите етажи на столицата, предаде БГНЕС.   Земният трус е усетен в 12,16 ч. с епицентър на 24 км северозападно от Лариса, с дълбочина 2 км. Засега няма информация …

Новини
На съвещение при Борисов: В момента сме в третата вълна на коронавируса, системата е подготвена

реклама Кадър видео ФБ „В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“ Натиск върху …

Новини
Министър Вълчев: 7 и 12 клас най-дълго време ще учат присъствено

реклама Кадър видео БНТ „Ако останем на този вариант, за 6 седмици ще зачести присъственото обучение на 7 и 12 клас. Те ще бъдат половината от времето присъствено в училище, а другите ще бъдат една трета от учебното време“. Седмокласниците и зрелостниците най-дълго време ще учат присъствено в училище. Причината …