fbpx

Проф. Мурджева: Не трябва да се ваксинират болни хора

Новини
реклама

Кадър видео БТВ

„Страничните ефекти като зачервяване на мястото на поставянето на инжекцията или краткосрочната болка се срещат и при други ваксини и не правят ваксината срещу коронавирус опасна, тя е иновативна и ефикасна“, заяви пред БТВ проф. Мариана Мурджева, член на Националния ваксинационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив.

Агенцията за лекарствата на САЩ огласи първия документ, в който са описани страничните ефекти от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, тествана сред 43 хиляди доброволци с различен здравен статус.

Странични ефекти са:

Зачервяване на мястото на инжекцията при над 80% от ваксинираните;

Лека отпадналост при малко над 60%;

Повече от половината изследвани имат главоболие;

Над 30% – болка в мускулите;

По-рядко се забелязват изтръпвания, болки в ставите и температура

Тези реакции обаче са били забележими при едва 4,6% от ваксинираните, като това се е случвало по-често след втората доза от ваксината и при хора под 55 години.

Общо 6 са смъртните случаи сред изследваните над 43 хиляди: 2 – след ваксина и 4, получили плацебо. Двамата, починали след ваксина, са били над 55 години. Няма данни смъртните случаи да са в следствие на ваксината.

 

Ваксината срещу коронавирус не трябва да се поставя на хора с тежки алергии и такива, които в момента прекарват остри инфекции, включително и COVID-19, посочи проф. Мурджева.

„Тя не е панацея, тя е средство за профилактика на инфекциозната болест и рискът да усложни клиничната картина е повишен“, каза още професорът.

реклама

„Ваксините се поставят на хора в добро здраве, това се прави и при малките деца. COVID ваксините не трябва да правят изключение от това правило“, подчерта Мурджева.

Тя поясни и ситуацията, в която човек вече се е ваксинирал, а навлезе в остра фаза на инфекцията в по-късен етап: „Това са хипотези и във фазите на изпитване на различните ваксини няма никакви данни за такива ефекти. Когато правим този избор, трябва да оценяваме съотношението полза-риск. Ваксините са регистрирани, преминали са тестове – ползата неимоверно е по-голяма, отколкото евентуалните рискове, това е доказано. Всички останали сценарии са в рамките на хипотезите“.

Риск има също и за хората с по-обострени хронични и имунни заболявания, затова тези случаи трябва да се преценяват индивидуално с участието на личния лекар, посъветва още Мурджева.

Според нея преболедувалите коронавирус могат да се ваксинират след петия месец, когато антителата в организма им започват да спадат.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Юношеският национален отбор на България взима играч на ЦСКА

реклама От ЦСКА 1948 се похвалиха с повиквателната на своя футболист Александър Димитров за сборния лагер на юношеския национален отбор на България. Те сториха това в клубния си сайт. Лагерът ще се проведе от 25 януари до 6 февруари в Анталия, Турция, като бранителят ще пътува директно от Алания, където …

Новини
Следващата седмица решават за връщането на учениците в училище

реклама Снимка МОН Ще се решава и на какъв период ще се редуват учениците в училище и на онлайн обучение. „Ако е на повече седмици, повече време ще трябва да стоят останалите в електронна среда. Ако пък е твърде кратко на децата им трябва време за превключване и адаптация. Така …

Новини
Отвара с локум и мента почиства дихателния път като прахосмукачка и изхвърля секрета от дробовете

реклама Снимка pixabay В сезона на вирусите и в условия на пандемия, важно е да се погрижим за подсилване на имунната си система. Но въпреки всички мерки все пак инфекцията може да се появи и да затрудни дишането, както и да се появят и други проблеми, като засилено отделяне на …