fbpx

Проф. Минеков: Кошлуков е едно от свързаните лица по закона Магнитски

Новини
външна реклама

Кадър видео Сега

Проверка във фирмените регистри показва, че директорът на Българската национална телевизия Емил Кошлуков фигурира в ръководството на „ТВ Седем“ през 2015 г., в управата на „Ной фрейм медия България“ е бил през 2013 година. Не е ясно до какво би довело попадането на Кошлуков в официален списък на асоциираните лица. Това със сигурност ще засегне работата на телевизията по линия на банкови разплащания и изпълнения на проекти. При двете фирми могат да се проследят връзки към бившия депутат Делян Пеевски и той да е едно от свързаните лица по закона „Магнитски“.

Връзката е по линия на участието му в управата на „ТВ Седем“ и „Ноу фрейм медия България“. Ще предам тези документи на ДАНС. Това обяви на пресконференция министърът на културата проф. Велислав Минеков. Към момента името на Кошлуков не фигурира в официален списък на асоциирани със санкционираните по „Магнитски“ лица. НАП дотук е обявило списък на 64 дружества, като е ясно, че информацията ще се допълва, пише Сега.

външна реклама

По повод твърдения от страна на БНТ за оказван безпрецедентнет натиск върху телевизията Минеков бе категоричен, че не притиска никой и само иска информация от СЕМ за поведение на обществената телевизия в разрез с правилата (б.р. прекъсване на програмата за излъване на пресконференция на ГЕРБ). „Не обвинявам журналисти, поискал съм обяснение от генералния директор за този тежък инцидент“, допълни Минеков.

Към прокуратурата поемат серия от други сигнали на служебния екип в културното министерство, стана ясно от думите на Минеков. Вече се разбра, че след разследване на ОЛАФ България трябва да върне в европейския бюджет над 4,3 млн. евро по проекта за реставрация на комплекса „Антична Сердика“ в София, по известен като Ларгото. По думите на Минеков парите са изчезнали или иначе казано „усвоени“. За нарушението има подробен доклад на ОЛАФ, в който се правят препоръки да се търси отговорност на трима министри и един кмет. Минеков не ги назова поименно, обясни, че докладът е секретен.

Към прокуратурата поема и проектът за реконструкция на Националната галерия, известен като квадрат 500. Министърът не влезе в подробности какви са нарушенията по него. Сигнал ще има и за реставрацията на ранно-византийската крепост в Яйлата. „Похарчени са 1,6 млн. евро за изграждане на нещо от итонг и гипс. Това спря и проучванията в самата местност. Не знам кой и как ще плати за почистването на този боклук, за да продължат проучванията“, коментира министърът, според който съоръжението привлича само туристи, които желаят да се посмеят на комичната реставрация.

СКАНДАЛИТЕ С ЛАРГОТО

Реконструкцията на Ларгото е един от най-скандалните проекти, реализирани в последните години от културното министерство. Първо имаше скандали около самото решение и изпълнение на работите с използване на съвременни тухли, после качеството се оказа плачевно и се наложиха няколко ремонта на ремонтите. Проектът не приключи навреме, а закъснението доведе до нов скандал – изнесените от евродепутата Елена Йончева данни по аферата „Ало, Банов“. От разпространени от Йончева записи стана ясно, че консорциумът-изпълнител „Антична Сердика“ трябва да поеме неустойка от 700 000 лв. и за да не се стигне до търсене на тази сума тогавашният министър Боил Банов търси варианти плащането да се избегне с изготвяне постфактум на актове за спиране на строителството , които да служат като извинение за закъснението. Прокуратурата прекрати проверката по „Ало, Банов“ с аргумента, че записите били презаписани и Йончева отказва да съобщи име на информатор.

КОЛЕКЦИИ

Минеков нападна остро и бившия министър на културата Вежди Рашидов, без поименно да го споменава, за прокараните през парламента промени в закона за културното наследство, направили възможни узаконяването на колекцията на Васил Божков. „Знаете ли колко произведения на един определен скулптур има в колекцията на Божков – 22. Може да проверите и обемните пластики в централата на „ЛУКойл България“ – дългогодишен доставчик на горива за системата на културата“, коментира Минеков. Той защити и обвинения за участие в организирана престъпна група спец в МВР по трафика с културни ценности Ангел Папалезов. Според Минеков Папалезов е атакуван заради многото неща, които знае за колекциите, включително и тази на Васил Божков. Папалезов е бил следен, че пристига на срещи при мен с документи, каза още Минеков. Според него е абсурдно да се твърди, че намерените при Папалезов предмети са „с белези на културноисторически ценности“. По тази логика мога да обвиня вероятно половината от вас, че притежават бижута с такива белези“, коментира Минеков и показа подобен ключодържател. „Домът ми може да бъде разрушен за такова нещо, това е цинизъм“, коментира още културният министър.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пуснаха палав чат между Венета Райкова и Галин

външна реклама Снимки социални мрежи „Чакаме. И заедно ще четем моята книга “Вендета”, коментира Райкова под пост на певеца, представящ новия му проект. На тази близост се натъкна репортер на show.blitz.bg.. външна реклама Изглежда бившата водеща на „Горещо“ си е паднала по певеца, който напоследък залива социалните мрежи с голи …

Новини
Милица Гладнишка: Чувствах се самотна, спях с този и онзи

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Малко се знае в общественото пространство за личния живот на чаровната Милица Гладнишка. Астрисата открехна завесата и сподели пред Мон Дьо и „Неделята на NOVA“ разтърсваща история за смъртта на майка си. Актрисата разкри, че майка ѝ е била много болна и е починала …

Новини
Близо 1 660 000 българи са бедни

външна реклама Снимка pixabay Ключов приоритет е и интеграцията на пазара на труда на неактивни и безработни, в това число продължително безработните. Бедните българи са 23,8 процента от населението или близо 1 660 000 души, а целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто. външна …