fbpx

Проф. Минеков изпраща до Лаура Кьовеши сигнали за Ларгото, Квадрат 500 и Яйлата

Новини
външна реклама

Кадър видео ФБ

Той е констатирал загуби на финанси, използване на евросредства, външни фактори, където е имало труд, подложен на нищета. По думите му „самото министерство е работело почти без помръдване“.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви днес три сигнала, които ще изпрати за разследване до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Те са за ремонта на Ларгото в София, за музея „Квадрат 500“ и реставрацията на Яйлата, пише Офнюз.

външна реклама

Не се е случвала пресконференция тук от 20 години, започваме да правим редовни пресконференции, обяви в началото министър Минеков.

Нещата, които идват като информация при нас, е в огромни количества. В момента комплектоваме всичко от последните години. Ако ви кажа всичко, ще продължим два дни. Поради това ще изсипвам нещата на части, заяви министърът.

 

Ларгото

Повод за първият становище на ОЛАФ по отношение на реставрация на Ларгото, което е с гриф “секретно” и много от нещата не могат да бъдат обявени публично, поясни Минеков. Той обяви, че при ремонта са изчезнали 4,5 милиона евро, а страната трябва да върне парите.

„С доклада ще информирам българската прокуратура, след това информирам и европейската“, каза министърът на културата.

Квадрат 500

„Този квадрат не е квадрат. Използвани са пари за една П-образна форма. Това отива в европейската прокуратура“, обяви проф. Минеков по втория сигнал.

Крепостта Яйлата

Над 2 000 000 е можело да се похарчат. Похарчени са само 1 600 000 – за бутафория. Така създадената имитация не привлича туристи“, посочи Минеков.

За акцията срещу Ангел Папалезов

Минеков коментира и акцията срещу шефа на отдела за борба с трафика на културни ценности в ГДНП Ангел Папалезов. „Още не чувам тезата му, но явно е, че е обвинен по скалъпени обвинения“, каза той, припомняйки, че домът му е бил разрушен.

“Всеки един от вас може да получи подобно обвинение. Това е извършено, защото Папалезов е бил проследяван. Бил е заснет, че носи някакви документи. Отделно знаете, че искахме да работим с полицията. Папалезов е сплашен, за да не работим заедно. И за да не излязат разкритията му“, коментира министърът.

Той се зарече, че „няма да остави в жертва г-н Папалезов.“

Васил Божков

„На 7 ноември 2018 година от НС идва предложение за промени на Закона за културното наследство. Там се отваря възможност за колекцията на Божков – със закон. Този закон стига дотам, щото идентифицирането може да се случи навсякъде. Дори в частен музей. Ако аз си купя антики, правя си музей и сам си ги идентифицирам“, обясни Минеков.

По думите му „Народното събрание по този начин одобрява престъпната колекция на Божков“. Той добави, че Светлин Русев има 82 работи, а Вежди Рашидов – 28 работи в колекцията на Васил Божков и те не са подаръци. „Васил Божков има повече неща на Рашидов, отколкото на Хенри Мур“, каза министърът.

В същото време, по думите му, постъпленията от хазарта във фонд „Култура“ са комични, защото са били спрени постъпленията от частния хазарт. „Дали може това да се обясни с откупките на бившия министър на културата?“, попита проф. Минеков.

НИНКМ

Сега Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКМ) работи в ужасни условия. Имат нужда от половин милион за ремонт. В същото време бивш министър предоставя под наем помещения на фирма „Южен кръст“ на Петьо Блъсков – 450 квадрата на стойност 5,76 стотинки на квадратен метър за срок от 10 години.

Договорът е до 2023 година. При средна цена на офис в същия квартал (Изгрев) – 11 лева на квадрат, посочи министърът на културата.

„Имаме и договор с Лукойл за горива. Договорът е десетгодишен.

Украсата на Лукойл, в централата им – проверете кой е авторът. Попитайте „Джи пи груп“ чии произведения е откупувала“, добави Минеков.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Жената на майор Терзиев съобщи последните му думи по радиостанцията преди разбиването на Миг 29

външна реклама Кадър ВМС От 6-и клас искаше да стане пилот. Това беше неговата мечта. Това е най-честният човек, който познавам. Това заяви в ефира на Нова телевизия съпругата на загиналия пилот на МиГ-29 край Шабла майор Валентин Терзиев – Димитрина Попова. „Когато ми се обадиха да ми кажат за …

Новини
Алекс Петканова пусна снимки с детето си от болницата

външна реклама Снимка профил инстаграм Вчера Петканова тя качи на стори детска ръчичка със системи от болницата, след което всички се озадачиха какво се случва. Очевидно е, че това е ръката на малкия им син Габриел, но до последно Петканови не потвърждаваше това. Днес обаче тя отново качи снимка, на …

Новини
3-те милиарда от България за „Турски поток“ са пари на вятъра

външна реклама Снимка Пресцентър на МС Когато през 2019 г. започна строителството на газопровода „Турски поток“ през България, той беше представен от тогавашните управляващи като добра инвестиция, която ще бъде полезна за региона и не само ще бъде възстановена, но и ще донесе печалби за страната. И как иначе, при …