fbpx

Проф. Костов: Симптомите след преболедуване от Ковид може да се усещат до 6 месеца

Новини
реклама

Кадър Нова ТВ

Нарастването на случаите на зараза с коронавирус се дължи на отваряне на училищата. Това мнение изрази в ефира на Нова ТВ, пулмологът проф. Коста Костов. Въпреки това той одобрява, това че малките деца трябва да посещават училище.

„В момента е взето балансирано решение с това, че по-малките останаха на училище, по-големите са онлайн. Малките деца биха изживели много тежък стрес, ако ги затворим. Те трябва да ходят на училище”, смята професорът.

Той посочи, че въпреки ръста на нови случаи в световен мащаб – между 2 и 6 пъти повече, в западния свят се наблюдава спад на смъртността. През пролетта в интензивните отделения тя е била 70%, докато в момента е 30%. Според него това се дължи на по-прецизното водене на тежкоболните. У нас обаче по негови думи се отчита леко нарастване на смъртността, което според медика се дължи на това, че в болниците влизат по-тежкоболни.

реклама

Проф. Костов посочи, че съгласно международно проучване най-голям ефект за разрастване на епидемията при либерализация на мерките имат отварянето на училищата и събирането на хората на обществени места – ръстът на заразените в тези случаи е над 25%, като ефектът се проявява от 2 до 3 седмици след либерализацията на мерките. Именно това се наблюдавало в момента и у нас.
Според пулмолога предприетите от властта мерки в момента са балансирани, тъй като на онлайн обучение преминават само учениците от гимназиален етап, докато по-малките деца продължават да ходят на училище. Трябва да държим баланса между това, което касае здравето ни, и опита да съхраним социалната адаптация, категоричен бе той.

Относно последствията след преболедуване от коронавирус проф. Костов посочи, че излекуван от COVID-19 може да има симптоми на болестта до 6 месеца. След обичайна пневмония пациентите се възстановяват до 30 дни. При ковид пневмонията обаче 97% от пациентите, прекарали тежко болестта, страдат от различни остатъчни симптоми, като основните оплаквания, които остават след болестта, са тези от дихателната система.

По думи на медика на третия месец след преболедуване пациентите с остатъчни симптоми се редуцират до 50%, а на 6-ия месец има пациенти с 1-2 остатъчни симптома.

Той посочи, че в момента в болница „Св. Анна“ са настанени около 80 пациенти с коронавирус, което е най-високият брой от началото на пандемията. 70 души са в общите отделения, а 5-6 са настанени в реанимация с тежко протичане на болестта.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Катастрофира един от представителите на Отровното трио

реклама Кадър Отровното трио Катастрофирал е един от представителите на Отровното трио. Колата на проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ е пострадала при катастрофа в Луковит, съобщи адв.Николай Хаджигенов в социалната мрежа. „На път за Русе спряхме на пешеходна пътека в Луковит, което явно е непознато действие в района, следствие …

Новини
Андрей Райчев: Борисов се върна в диалога на хората и може да е отново номер 1 на изборите

реклама кадър БНТ Властта издържа на много тежък натиск и в момента хората не повишават опозиционните си настроения, включително с приемането на сегашното триседмично затваряне, което на по-ранен етап нямаше как да се случи. „Борисов с инстинкта си на политическо животно прецени, че има нов етап, че това ще се …

Новини
Бабикян от „Отровното трио“: Да се делим на леви и десни е малоумие, срещу нас има престъпна група във властта

реклама кадър и видео: YouTube/ЕвроДикоФ “Срещу нас има организирана престъпна група, която е във властта. Това налага и ние да сме организирани. Насила ни принудиха да участваме във второто полувреме на срещата – изборите. Ще свършим работата докрай“, това заяви PR-специалистът Арман Бабикян в предаването “ЕвроДикоФ“ по ТВ Евроком. “Борисов …