fbpx

Проф. Кантарджиев – критичен, забавен, но знае как най-добре да се пазим от коронавируса

външна реклама

Проф. Тодор Кантарджиев е заместник-началник на Националния оперативен щаб, който съставя най-точните препоръки за предпазване от коронавируса, наблюдава пандемията, анализира, консултира правителството и изследва заразените.

Често се кара на журналистите за някой неуместен въпрос, колегите му го определят като строг, но справедлив.
Професорът е лекар с три специалности-микробиология, епидемиология и имунология, пише www.flashnews.bg.

От вече 8 години той е началник на Националния център по заразни и паразитни болести, председател на Българската асоциация по микробиология, отскоро е и зам.-шеф и на Щаба за коронавируса. От 1995 година е национален консултант по микробиология.

външна реклама

Завършил е Медицинския университет – София, има специалности по имунология и епидемиология на инфекциозните болести. Магистър е по здравен мениджмънт.

Започва кариерата си като лекар в град Белово, а след това е научен сътрудник във Военномедицинска академия.

Специализира в Германия и Великобритания.

Малко хора знаят, че всъщност основната му страст в медицината е микологията, като той изучава основно гъбите в човешкия организъм – именно той въвежда това ново направление в микробиологията.

Проф. д-р Кантарджиев е член на управителните съвети на Европейската конфедерация по медицинска микология и на Балканското дружество по микробиология, член на микологичните дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, на Американското дружество по микробиология и на Европейското дружество по клинична микробиология и заразни болести.

Проф. Кантарджиев, заедно с неговия екип от специалисти, въвеждат антибиотичната
политика в държавата на научна основа според европейските изисквания. Според него консумацията на антибиотици е един от проблемите на здравеопазването. От 1997 година се занимава с проблемите, свързани с антибиотичната резистентност.

Знае какви антибиотици се ползват в страната. След много преговори и информиране на лекарите, въвежда практиката да не се изписват антибиотици за всичко, а само след изследвания, които показват бактериална инфекция.

Проф. Кантарджиев е открил какви са микробите в болниците, които причиняват най-честите инфекции и на какви антибиотици са чувствителни. Казва, че това е едно от направленията в работата му.

Не иска да се хвали с постиженията си и често споменава, че не е бил сам в откритията си, и че зад него седи цял екип от професионалисти. Твърди, че човек трябва да е скромен, иначе съдбата може да му изиграе шега и да стане смешен.

Проф. Кантарджиев определя себе си като скромен човек, който обича семейството си.

Има много силна връзка със своя син – д-р Весел Кантарджиев, който също е лекар –дерматолог, и се гордее с него.

Има куче и може би затова тази сутрин роди поредна крилата фраза: „Кучетата са невинни!“, по отношение на разпространението на коронавируса.

Само той си позволява да прогнозира кога ще настъпи пика на заразата. Обяснява като на децата почти всеки ден как се мият ръцете, колко дълго лети коронавируса, къде живее най-дълго и как мутира.

Той говори на достъпен език и за всички е експертът, който искат да чуят и да му вярват в положение на пандемия.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Парламентът утре изслушва Бойко Борисов

външна реклама Снимка профил ФБ Ще бъде гласувано и предложението на Манолова за създаването на Комисия по ревизията, която да следи похарчените държавни средства за справяне с COVID-19. Парламентът ще проведе заседание в петък, а в дневния му ред влизат създаване на Комисия по ревизията на управлението на кабинета на …

Новини
Бойко Василев стана татко на момченце

външна реклама Кадър видео БНТ Бойко Василев, водещият на „Панорама“, стана татко, след като съпругата му Албена Колчакова – продуцент на сутрешния блок на БНТ, го дари със син на 14 април. Часове след раждането тя оповести радостната новина на приятелите си в социалната мрежа Фейсбук, като написа: „Двамата с …

Новини
По 190 евро за Великден за 17 000 кипърски пенсионери

външна реклама Снимка pixabay Правото на великденските надбавки зависи от общия доход на възрастните хора през миналата година. За домакинство от един човек максималният му размер е 6500 евро. За домакинство от двама души той е 11 000 евро, като е увеличен с над 1000 евро от предишните години, за …