Проф. Кантарджиев – критичен, забавен, но знае как най-добре да се пазим от коронавируса

Новини

Проф. Тодор Кантарджиев е заместник-началник на Националния оперативен щаб, който съставя най-точните препоръки за предпазване от коронавируса, наблюдава пандемията, анализира, консултира правителството и изследва заразените.

Често се кара на журналистите за някой неуместен въпрос, колегите му го определят като строг, но справедлив.
Професорът е лекар с три специалности-микробиология, епидемиология и имунология, пише www.flashnews.bg.

От вече 8 години той е началник на Националния център по заразни и паразитни болести, председател на Българската асоциация по микробиология, отскоро е и зам.-шеф и на Щаба за коронавируса. От 1995 година е национален консултант по микробиология.

Завършил е Медицинския университет – София, има специалности по имунология и епидемиология на инфекциозните болести. Магистър е по здравен мениджмънт.

Започва кариерата си като лекар в град Белово, а след това е научен сътрудник във Военномедицинска академия.

Специализира в Германия и Великобритания.

Малко хора знаят, че всъщност основната му страст в медицината е микологията, като той изучава основно гъбите в човешкия организъм – именно той въвежда това ново направление в микробиологията.

Проф. д-р Кантарджиев е член на управителните съвети на Европейската конфедерация по медицинска микология и на Балканското дружество по микробиология, член на микологичните дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, на Американското дружество по микробиология и на Европейското дружество по клинична микробиология и заразни болести.

Проф. Кантарджиев, заедно с неговия екип от специалисти, въвеждат антибиотичната
политика в държавата на научна основа според европейските изисквания. Според него консумацията на антибиотици е един от проблемите на здравеопазването. От 1997 година се занимава с проблемите, свързани с антибиотичната резистентност.

Знае какви антибиотици се ползват в страната. След много преговори и информиране на лекарите, въвежда практиката да не се изписват антибиотици за всичко, а само след изследвания, които показват бактериална инфекция.

Проф. Кантарджиев е открил какви са микробите в болниците, които причиняват най-честите инфекции и на какви антибиотици са чувствителни. Казва, че това е едно от направленията в работата му.

Не иска да се хвали с постиженията си и често споменава, че не е бил сам в откритията си, и че зад него седи цял екип от професионалисти. Твърди, че човек трябва да е скромен, иначе съдбата може да му изиграе шега и да стане смешен.

Проф. Кантарджиев определя себе си като скромен човек, който обича семейството си.

Има много силна връзка със своя син – д-р Весел Кантарджиев, който също е лекар –дерматолог, и се гордее с него.

Има куче и може би затова тази сутрин роди поредна крилата фраза: „Кучетата са невинни!“, по отношение на разпространението на коронавируса.

Само той си позволява да прогнозира кога ще настъпи пика на заразата. Обяснява като на децата почти всеки ден как се мият ръцете, колко дълго лети коронавируса, къде живее най-дълго и как мутира.

Той говори на достъпен език и за всички е експертът, който искат да чуят и да му вярват в положение на пандемия.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Проф. Костов: Епидемията от коранавирус у нас затихва

„Епидемията у нас затихва. Това се вижда ясно от репродуктивното число на коронавируса, така и от данните на щаба“. Това заяви проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести, в „Още от деня“ по БНТ. “В Европа нещата вървят по-добре, отколкото преди месец. Надяваме се, че с мерките, които вземаме – …

Новини
Хороскоп за 2 юни: Активен ден за Лъв, Стрелците да се запасят с търпение

lamqta.com Овен Днес можете не само приятно да прекарате времето, но и да постигнете значителни промени в личния си живот, които ще бъдат с положителен знак. Наистина, за това ще са нужни търпение и предпазливост, но за щастие тези чувства в момента не са Ви чужди. Вие сте малко по-сериозни …

Новини
Маските в ресторантите ще са задължителни само за персонала

Предпазните маски няма да са задължителни за клиентите на ресторантите и кафенетата, чиито закрити части имат право да работят от днес. Това се разбира от указания на здравния министър към заведенията за хранене и развлечения, публикувани днес на сайта на ведомството, пише Дневник. В заведенията личните предпазни средства – маски, …