Проф. Кантарджиев: До седмица броят на случаите на коронавирус да започне да спада

Новини
реклама

Каквито са предпазните мерки срещу обикновен грип, такива ще останат и мерките срещу коронавируса след края на извънредната епидемиологична обстановка, през есента. Като най-критични за заразата се очертават месеците октомври и ноември, когато зачестят другите вирусни заболявания, каза проф. Тодор Кантарджиев в студиото на „Още от деня“ по БНТ.

Проф. Кантарджиев за пореден път посочи трите групи от населението, към които трябва да бъдем много внимателни: хората над 60-годишна възраст, боледуващите от диабет, сърдечно-съдови и белодробни заболявания, както и тези с имунен дефицит.

Той подчерта, че е нужно да продължим да се съобразяваме къде и как празнуваме в летните месеци: да носим маски а закрито и да правим тържества на открито. Това се отнася и за младите, макар те да се по-малко застрашени от тежко протичане на болестта.

Досега са направени 180 хиляди теста, каза Тодор Кантарджиев, но не е по силите на здравните власти да се тестуват с PCR тестове всички постъпващи в болници. Затова всички, влизащи в здравно заведение, сега се тестуват с бърз тест, а който покаже положителен резултат за COVID 19, се тестува отново, вече с PCR реакция.

Според Кантарджиев правилният подход е да се увеличат парите по клиничните пътеки за лечение, което ще осигури по-голямо количество тестове за болниците. Много важно е да не се допусне болниците да станат гнезда за заразяване. В този смисъл не трябва да се допуска претоварването им, както и да се опазва здравето на лекарите.

Професорът очаква, благодарение на мерките за безопасност и продължената извънредна епидемиологична обстановка, до седмица броят на случаите на коронавирус да започне да спада.

„Няма осигурен и неосигурен, когато става дума за епидемия“, категоричен беше професорът в отговор на въпрос за починалия в Бургас мъж, на когото е бил отказан PCR тест при влизането му в болница.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Червен код за бури и вятър в Гърция, няма да окаже влияние върху времето в България

реклама Снимка pixabay В Западна Гърция е обявено извънредно положение заради приближаването на мощния средиземноморски циклон Янос. Червен код за силен вятър, гръмотевични бури и обилни валежи. Циклонът приближава към южната част на Гърция. Формирало се е дори око, което е типично по-скоро за тропичните циклони. Най-засегнати ще бъдат западните …

Новини
Парламентът гласува вдигане на обезщетението за безработица на 12 лева

реклама Снимка Вихрогон Парламентът прие окончателно предложението за 12 лв. минимален размер на паричното обезщетение за безработица. Предложението е заложено в актуализацията на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г., която ще бъде разгледана на първо четене, пише www.dunavmost.com. Досега паричното обезщетение бе 9.00 лв. Предвидено е …

Новини
4
Галъп: Близо 60% от българите искат оставка на правителството и бързи избори

реклама Снимка ФБ В кризата двете основни партии търпят ерозия и са с изравнени сили, а публиката се е преориентирала или към негласуване (29,4% от всички имащи право на глас), или към декларативния отговор „не подкрепям никого“ (общо 6,8%) или към нови опции като Слави Трифонов (8,3% от имащите право …