fbpx

Проф. Кантарджиев: Ако ваксиниран няма антитела при първата ваксина, да взима Витамин D при втората

Новини
външна реклама

Кадър видео БНТ

По думите на професора случаите на тромбози са изключително редки и само след първа игла. С повишено внимание трябва да бъдат младите жени, които ползват контрацептиви. Специалисти от Германия са установили, че рискът е по-голям, когато при първа доза от векторната ваксина жената е в овулация.

От 5 до 8% от хората не реагират адекватно на ваксината. Правят се две дози, за да се намали този процент. Ако някой ваксиниран не изработва антитела, съветвам при втората ваксинация да взема малко повече Витамин D и да не ползва имуностимулатори. Ако няма ефект, да опита след два месеца с друга ваксина. Това каза по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев.

външна реклама

Той коментира решението на някои страни втората доза „Астра Зенека“ да бъде заменена с иРНК препарат:

„Всяка ваксина е лекарство и се прилага по кратката характеристика, дадена от производителя. Когато той е казал, че може да се слагат две дози, те трябва да са само от тази ваксина. В момента се провеждат изследвания дали Оксфордската ваксина може да се комбинира с иРНК ваксина. Официални резултатите все още няма и това, което се прави в момента от някои държави, юридически не е издържано.

 

Става дума за едно ново заболяване – имунна тромбоза, което се лекува с големи дози гама-глобулин, уточни професорът.

Защо са скъпи PCR тестовете у нас

Цената на PCR тестовете у нас е висока, защото има търсене. Когато медицината е бизнес стават такива неща, реактивите и трудът трябва да са в порядъка на 20 до 30 лв. Някои си позволяват цени по 130 и повече лева. Извинявайте, но според мен е много. За съжаление, цената не може да се регулира. Нали се борихме медицината да бъде търговска дейност? Сега нищо не може да се направи, защото това си е договаряне между лабораториите главно, каза Кантарджиев.

За българската ваксина

Засега българска ваксина срещу COVID-19 няма. Мисли се от 14 месеца, но все още не са започнали изпитвания. Лабораторията, която смята да прави изследвания за тази ваксина, от 21 години прави ваксина срещу грип. Държавата финансира тези опити, но все още противогрипната ваксина не е факт. Може би съвсем скоро ще стане. Това че искаш да произвеждаш някаква ваксина, не значи, че трябва да говориш срещу другите и да объркваш хората, каза директорът на НЦЗПБ.

Специфичен вариант на COVID-19

Специфичен вариант на вируса е установен в Северна България. Той има характерни изменения в спайк протеина. Пробите се секвенират в момента и щом бъде ясен резултатът – ще бъде оповестен. Към момента у нас все още доминира британският вариант.

Все по-близо до колективния имунитет

През месеците май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет, каза микробиологът.

Сега сме април – чакаме още 250 000 ваксини да дойдат у нас, още милион през май – всяка седмица по 250 000 на „Пфайзер“ и 350 000 всяка седмица през юни, и още 250 000 на „Модерна“. Така че, ще имаме достатъчно РНК ваксини за постигане на колективен имунитет, смята проф. Кантарджиев.

Той коментира и темата за въвеждането на ваксинационни сертификати за пътуване.

Страната ни одобрява сертификатите – ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора, обясни проф. Кантарджиев.

Здравият човек, който не представлява опасност за другите, е добре дошъл в нашата страна, допълни той.

На европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни – името на лицето и това дали е изкарало коронавирус, има ли създадени антитела и какъв е имунния отговор, ако е изследван и трето – дали е ваксиниран, обясни експертът и допълни, че авиокомпаните ще проверят ваксинационните паспорти при чекиране.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
България е втора в Европа по риск от бедност, Румъния е първа

външна реклама снимка „Вихрогон“ България и Румъния са страните в ЕС с най-голям дял от населението изложено на бедност и материални лишения. Това сочат последните данни на Евростат, според които двете страни са сред четирите в ЕС с повече от една четвърт от населението изложено на риск от бедност: Румъния …

Новини
Кметът на София Фандъкова е с ковид, изолира се

външна реклама снимка: Фейсбук/Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova Кметът на столицата Йорданка Фандъкова се изолира, защото тестът ѝ за ковид излезе положителен. Това съобщи самата тя във Фейсбук. Фандъкова е ваксинирана и не се притеснява, че ще прекара тежко заболяването, но то я задължава да си остане вкъщи, за да …

Новини
Кубрат Пулев: Предложиха ми да си сменя името срещу много пари

външна реклама кадър: bTV (архив) У нас всеки може да стане политик, но не всеки – боксьор. Трябва да се занимавате с това, което обичате“, това заяви Кубрат Пулев  на среща със студенти от Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив, пише „168 часа”. „Когато отидох в Германия ми …