fbpx

Проф. Ива Христова: До седмица-две ще имаме над 1000 случая на ковид дневно

Новини

кадър БНТ

В подножието сме на новата Covid-вълна, никой обаче не може да предвиди колко ще е висока тя. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя потвърди, че наличието на 1 милион напълно ваксинирани у нас ще повлияе върху това тази вълна да не е толкова сериозна. Друг фактор е разумното поведение и спазването на мерките.
„Случаите се покачват, но все още България стои добре на европейската карта. В пъти повече е заболяемостта предимно в южните страни – Испания, Франция, донякъде Италия и Гърция, а ние сме с над 30 на 100 хиляди за две седмици. Имаме още път до влизане в оранжевата зона.“
До седмица-две ще имаме над 1000 случая дневно, поясни проф. Христова.Има плавно и непрекъснато показване на случаите, което се дължи на доминиращия вече Делта вариант на коронавируса. Ако така продължава, до две седмици най-много ще влезем в оранжевата зона, поясни проф. Христова.
„И оттук насетне до месец-месец и половина след това ще сме в пика на вълната, в момента сме в подножието.“ Изследвания показват, че Делта вариантът два пъти по-често протича по-тежко и хората се нуждаят от хоспитализация, допълни Ива Христова.
Според нея ваксините запазват висока ефективност срещу този вариант, макар и по-ниска спрямо Алфа варианта. Трябва да се има предвид, че в първите 6 месеца ваксините показват максимална ефективност, а след това постепенно намалява реактогенността на организма.
„Последни изследвания показват, че наполовина намалява защитеността на хората след шестия месец. (…) Няма още единно становище дали всички ваксинирани рано ще се нуждаят от трета доза“, посочи специалистът.
Ваксинирането намалява многократно възможността за разпространяване на вируса, без да я изключва, отбеляза още проф. Христова. На въпрос дали преболедувалите следва да се ваксинират, Ива Христова заяви, че по-леко преболедувалите създават по-слаб имунен отговор и при тях антителата спадат по-бързо.
„Предвид промяната на вируса, антителата, изработени срещу предишния вариант, не могат напълно и при всички хора да го блокират.“Христова каза още, че страничните реакции от ваксината при децата над 12 г. са по-редки, отколкото при по-възрастните.
„Със сигурност никой нищо не иска да затваря, но ако скочат много случаите, ако влезем в червена зона, със сигурност ще има известни ограничения, за да се спре нарастването на случаите“, коментира специалистът относно противоепидемичния план на здравното министерство и вероятността за предстоящи нови ограничения.
Проф. Христова е категорична, че затваряне на градове няма да има.„Някои мерки се видя, че могат доста по-меко да се наложат.“

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

БГ звезди
Ученички на Кобилкина побъркаха мъжете на плажа във Варна

Кадри видео ФБ профил Наталия Кобилкина Интересна случка сподели с приятелите си в социалната мрежа млад лекар Емил Стоимено, пребиваващ в един от курортите край Варна – Слънчев ден. Спокойната му почивка в елитния курорт на брега на морето е нарушена от напористи дами с различни искания към него. външна …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!