fbpx

Проф. Георги Рачев: Времето става опасно, слагайте ботушите

Блиц Новини

Кадри: бТВ

Времето у нас се разваля, предупреди проф. Георги Рачев.

Той обясни, че ще премине мощен студен фронт и утре доста бързо през България ще нахлуе сравнително хладен въздух.

„Ще има вятър, валежите малко се изпариха, но пък идва съботния ден, с второто така как да кажа, второто сериозно смущение, когато един средиземноморски циклон ще се насочи на североизток над България, а от север ще има високо налягане и той ще бъде затиснат точно над нас“, каза по бТВ проф Рачев.

Според него в планините над 1000 метра надморска височина при всички положение ще вали сняг, който ще завари стария сняг и има много голяма вероятност да се формира първата сериозна снежна покривка във високата планина.

„Въпросът е центърът на циклона дали ще мине толкова южно, и съответно големите дъждове ще бъдат в Южна България и в Северна Гърция“,

заедно с егейското крайбрежие на Турция, допълни той.

„След това заради този циклон и ниското атмосферно налагяне, от петък вечер до събота и до неделя сутрин над България се очертава една много мощна валежна обстановка, особено в южните райони.

Засега прогнозите са и за вятър, и за мобилни валежи. Вчера ме питаха кога да си слагам ботушите, събота е много удобен момент, защото ще вали“, каза още професорът.

„В планината, просто недейте да ходите в събота, защото просто няма да видите нищо. Всичко ще бъде в мъгла, в облаци, влажно със силен вятър и студ“, предупреди Рачев.

Днес той смята, че ще се разминем с мъглите и сланите, а на някои места ще има не толкова интензивни и продължителни валежи.

„Все пак летището не е спирало заради мъгла и има много слънце. В София ще е 16 градуса, като понижението на температурите ще е в сряда и евентуално валежите, и след изясняването в четвъртък ще е доста по-хладно време. В четвъртък, петък и вече в събота идва това, за което говорихме, по-хладният въздух с вятър от север“, заяви още проф. Рачев.

Последният предвижда над София да паднат 10-20 милилитра валежи, а в събота и неделя – 10-20 милилитри на юг, може и повече, на квадратен метър.

Златимир Йочев и Мария Цънцарова попитаха Рачев какво ще е времето в Кърджали и Варна, тъй като продължават да търсят терени за мача на националите.

“В четвъртък в Кърджали няма да вали, ще има умерен ветрец и хубаво време за националите.

Във Варна също ще е топло, с температури от 18 градуса, което предполага, че нашите футболисти могат да вкарват голчета“, отговори в типичен совй стил проф. Георги Рачев.

Блиц Новини
Три тв състезания – три Мис България. Коя спечели сърцата ни?

кадри bTV, Нова телевизия, Инстаграм/Игри на волята, Лора Асенова, Нанси Карабойчева-Димитрова Три са най-обсъжданите предавания в българския ефир през този сезон – „Игри на волята“, „Фермата“ и „Мастършеф“. Освен това, че те приковаха интереса на публиката, между продукциите има и още нещо общо. И в трите телевизионни състезания с включиха …

Блиц Новини
4-те тигрици на БТВ разкостиха Злати Йочев за ужас на Марина

кадри bTV: 4-те тигрици на БТВ разкостиха Злати Йочев за ужас на Марина Златимир Йочев се видя в чудо този четвъртък, след като до него на канапето на „Тази сутрин“ по bTV се подредиха само жени. Още от началото водещият се усети, че в тази ситуация шегите ще са за …

Блиц Новини
Теди направи интимно признание за Кенан: Видях в него бившия си мъж

кадри bTV: Теди направи интимно признание за Кенан: Видях в него бившия си мъж „Развод или болест – ако стоим и се питаме „защо аз, защо на мен ми се случва“, никога няма да намерим отговор“, това прозрение направи Теодора след отпадането от „Фермата“. В „Преди обед“ по bTV тя …

error: Content is protected !!