fbpx

Проф. д-р Асен Балтов, „Пирогов”: Категорично ще се ваксинирам

Новини
реклама

Снимка pixabay

PCR-тестовете вече са безплатни за пациентите, казва проф. Асен Балтов в специално интервю за вестник „СТАНДАРТ“

След 15 януари няколко ваксини за COVID-19 трябва да са в България. Това посочи директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов. В началото на декември ще бъде готова и ваксиционна програмата, за да може да започне разпределението на дозите. „Вече тече подготовка. Има къде да съхраним ваксините. И в „Пирогов” има хладилник на -70 градуса”, посочи проф. Балтов.

– Проф. Балтов, бяха въведени нови по-строги мерки до 21-ви декември. Мислите ли, че те трябваше да влязат в сила по-рано, и ще трябва ли да има удължаване?
– Като лекар, аз вярвам, че човешкото здраве е най-ценното в цивилизования свят. И неговото опазване е най-важно. В момента, в който се увеличи заболеваемостта, веднага започнаха и консултации между щаба и правителството за мерките, които трябва да бъдат въведени. Заповедта за тях вече е факт, а те ще влязат в сила в 23,30 часа в петък.

реклама

– Дали според Вас, те ще ограничат заболеваемостта, и дали ще се наложи тяхното удължаване след 21-ви декември?
– Не, категорично сме се разбрали да няма удължаване. А разчитаме на намаляване на заболелите с около 50 процента, като категорично изваждаме от тях около 1,2 млн. ученици, които няма да са в общата среда. Знаете, че те са едно от огнищата за разпространение на Ковид-19. При това те го пренасят безсимптомно, като не могат да бъдат идентифицирани. Но, както сме казали, на дата 21-ви декември, карантината ще бъде отменена.

– Какъв е капацитетът на болниците в момента, включително на „Пирогов“, да приемат пациенти с коронавирус?
– В момента „Пирогов“ е заделил над 50 на сто легла за пациенти с Ковид-19. От тях 360 легла за пациенти, които се нуждаят от кислород, 40 за такива, които вече не се нуждаят от него, 40 за хора, които се нуждаят от реанимация и дихателна интубация.

Продължение на интервюто ТУК

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Германски учени твърдят, че са намерили слабото място на вируса

реклама Кадър видео Нова ТВ Германски учени твърдят, че са намерили слабото място на COVID-19. С помощта на компютърен модел те са установили как могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. За целта, според тях, е необходимо определен ензим в организма да бъде деактивиран.   Ставаме ли свидетели …

Новини
1
Ивелин Попов не отхвърли възможността да играе за националния отбор

реклама Снимка профил инстаграм Чухме се с Ясен Петров. Аз се възстановявам от контузия. Нека да минат подготовките и да започна да играя и ще видим. Имахме доста конструктивен разговор с новия селекционер Бившият капитан на националния отбор Ивелин Попов не отхвърли възможността да се завърне в представителния ни тим. …

Новини
Георги Гергов за Ковид-19: Толкова се пазих, и пак

реклама Кадър Канал 3 Пловдивският бизнесмен Георги Гергов е в болница в Пловдив, за момента без усложнения. Той изобщо не е имал симптоми, но решил превантивно да си направи PCR тест, който обаче се оказал положителен. Понеже страда от диабет, Гергов бил настоятелно посъветван от лекарите да постъпи в здравно …