fbpx

Проф. Чорбанов: Ваксинираните срещу COVID-19 не трябва да спазват ограничения

Новини
реклама

Кадър видео Bulgaria ON AIR

 

„Смисълът на ваксинацията е да предпази човек. Ако той е имунизиран и ваксината е ефикасна, абсолютно задължително е този човек да бъде свободен и да живее по един нормален начин“. Това заяви директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По повод намерението на някои държави да поставят само по една доза от ваксината, с цел да обхванат по-широк кръг от хора, проф. Чобанов коментира, че при поставяне само на първата доза, хората няма да бъдат защитени от коронавируса.

„За съжаление много от нещата станаха като импровизация, което никак не трябва да се случва. Оказа се, че единият производител няма да може да наводни пазара, ще трябва повече участници да влязат. Това е едната част. Втората е, че не трябва да се удължават отстоянията между двете ваксини“, заяви имунологът в студиото на сутрешния блок „България сутрин“.

реклама

Проф. Чорбанов обясни, че е привърженик на ваксините като цяло, но въпреки това самият той не смята да се ваксинира на този етап.

„Става дума за здравия разум, в който ние приемаме, че ваксината е нещо хубаво, но тази конкретно се нуждаеше от малко повече изследвания“, заяви директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Той коментира и темата за предстоящите избори по време на пандемия.

„Не смятам, че има какъвто и да е проблем хората да гласуват – отстоянията, предпазните средства на комисията са същите като в градския транспорт, в хипермаркетите. Проблемът е, ако има по-голям брой карантинирани. Трябва да се намери начин да се гласува по домовете“, смята имунологът.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …