fbpx

Проф. Ангелов: Бум на болните от COVID във вторник, заради некачени резултати

Новини
1
външна реклама

Снимка профил ФБ

Заради неритмичното подаване на данни и забавяне от страна на лабораториите, бройките ще се увеличат. За тази цел тръгват проверки, които да изяснят защо се получават разминаванията.

Имаше затруднение за обслужване на пациентите в София. Затова решихме да се осигурят допълнителни коли на територията на столицата. В момента на дневно дежурство имаме 25 коли на разположение. От днес екипите се увеличават с почти 50 процента и колите стават 35.

външна реклама

Това заяви пред журналисти при Центъра за спешна медицинска помощ в София здравният министър проф. Костадин Ангелов, съобщи Блиц.

„Надяваме се с този ход от днес вече да нямаме никакъв проблем за извозването на пациентите. До края на седмицата ЦСМП ще получи 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени в екипите, които да обслужват гражданите на територията на град София. Така ще подобрим извозването на гражданите от дома към лечебните заведения”, каза той.

„На територията на България има около 40 000 интензивни легла за активно лечение на пациенти с всички заболявания, а на територията на София 12 000 легла. 10% от тях са 1200 легла, до момента са разкрити 700 легла. Това е основният проблем, върху който сме съсредоточили усилията си. Има издадена заповед”, заяви той.

„Все още голяма част от софийските болници обаче не са предприели необходимите усилия за разкриване на тези легла. Понеже има в социалните мрежи информация, че съм размахвал пръст на българските лекари, категорично и напротив – уважавам всички български лекари, ценя ги, аз съм един от тях, но не мога да не бъда гневен на директорите на лечебни заведения, че не изпълняват заповедта на министъра, така, както е издадена. Затова ще направя проверки, за да се уверя с очите си, че заповедта ми се спазва”, каза Ангелов.

„От днес тръгват и проверки по лабораториите, защото имаме проблем със забавянето на качването на резултатите в информационната ни система”, добави той.

„Голяма част от увеличеният брой случаи във вторник ще се дължи именно на некачени навреме случаи от лабораториите. Всички са изключително напрегнати и уморени. Могат да се назначат още хора. Държавата плаща много пари за реализацията на тези тестове”, поде министърът.

„Получават се парадокси с направа на един тест днес, качването му обаче да стане в сряда, а РЗИ се обажда в понеделник и когато личният лекар трябва да издаде болничен, времето е приключило, човекът е здрав, а ние тепърва ще го слагаме под карантина. Това нещо няма да го допусна, не може да го търпим повече. РЗИ влиза в частните и държавни лаборатории, за да видим какви са причините за забавянето”, каза той.

„Основният проблем с линейките е от много време. Още от началото на септември екипите са увеличени след мое нареждане. Основният проблем от тази седмица е затрудненият прием на хора в лечебните заведения – една линейка обикаля много болници именно заради това. Това е и причината да кажа, че лечебните заведения не са си свършили работата по откриването на леглата”,призна Ангелов.

„Министър съм от 24 юли. 3-4 дни след като станах министър съм издал заповед за разкриването на легла във всички лечебни заведения. Ако това беше спазено, сега всичко щеше да е наред. Виновни са не българските лекари и сестри, а ръководителите на лечебни заведения, които не си вършат работата по начина, по който е разписано в заповедта ми”, каза той.

Той не пожела да разгласи какво е състоянието на премиерът Бойко Борисов и лидерката на социалистите Корнелия Нинова, които са положителни за коронавирус.

Ангелов заяви, че ако свършат лекарите и медицинските работници, той ще е първият, който ще хвърли костюма и ще започне да лекува болните. Правил го е, прави го сега ще го прави и занапред.

По думите му няма унифициран алгоритъм за хоспитализация.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Всичко се прави само за софиянци,пък хората в провинцията ,кой ще им обърне внимание?Господа министри,София не е България!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Свободна Европа: Петър Илиев ще е номинацията за премиер на „Има такъв народ“

външна реклама Снимка: ilievlawoffice.com Тази информация беше потвърдена неофициално пред Свободна Европа от три източника. В биографията на Илиев, публикувана на сайта на СУ „Св. Климент Охридски“ пише, че той е щатен университетски преподавател в Юридическия факултет на университета. външна реклама Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество …

Новини
Сняг валя в над 30 града в Бразилия

външна реклама Снимка pixabay Над 30 града в Бразилия бяха покрити със сняг в сряда вечерта при преминаването на студен фронт над страната, съобщава „Евронюз„. Явлението зарадва много от жителите на градовете, а няколко души дори направиха снежен човек на един от площадите в град Бом Хесус. Очакванията на метеоролозите …

Новини
След 90 медала и 7 олимпиади Мария Гроздева сложи край на спортната кариера

външна реклама Кадър видео Нова ТВ С букет и много благодарности Българският олимпийски комитет отбеляза в Токио последното състезание на шампионката, донесла безброй поводи за огромна национална гордост на България. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов припомни паметните успехи на най-титулуваната родна спортистка, спечелила рекордните пет олимпийски медала, два от …